Äntligen en egen lokal

Nu har kurderna i Trelleborg en egen förening och en egen lokal. I lördags träffades de för första gången
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2009
Nasdar Nerway med lille sonen Artin Nerway i famnen. Bild: Claes Nyberg
Nasdar Nerway med lille sonen Artin Nerway i famnen. Bild: Claes NybergFoto: 
Alan Newray är ordförande för Kurdiska kulturföreningen, här med Muataz Hazim, snart fem år, som dagen till ära fått på sig traditionella finkläder. Bild: Claes Nyberg
Alan Newray är ordförande för Kurdiska kulturföreningen, här med Muataz Hazim, snart fem år, som dagen till ära fått på sig traditionella finkläder. Bild: Claes NybergFoto: 

- Det är många här som man inte träffat innan och nu kan vi lära känna varandra, säger Nasdar Nerway med lille sonen Artin i famnen.

Planerna nu, berättar hon, är att ordna fester i lokalen och att köpa in ett biljardbord.

- Det blir roligt för ungdomarna.

Kanske firar de det kurdiska nyåret här den 21 mars, om lokalen räcker för alla gäster.

Vi är i Kurdiska kulturföreningens nya lokal på Östergatan i Trelleborg. Föreningen har runt 100 medlemmar och har funnits i ett år. Men först nu är lokalen ordnad. Skönt, säger de närvarande och Nils Niazi Salim berättar om alla studiecirklar de planerar att dra igång i samarbete med ABF. I bland annat dans, svenska samhället och kurdiska kvinnofrågor.

Lokalen fylls på med folk och fler kaffekoppar åker fram. Det är representanter från andra kurdiska kulturföreningar i Helsingborg, Staffanstorp, Malmö och Kristianstad som kommer för att gratulera och Alan Nerway, ordförande för föreningen i Trelleborg, är fullt upptagen i telefon med att ge vägbeskrivningar till antågande gäster som inte hittar: "In på gården, till höger."

Svenska flaggan och kurdiska flaggan samsas på väggen och Alan Nerway berättar om flaggans symbolik: Det röda är blodet från alla som dött i kampen för ett fritt Kurdistan, det vita symboliserar längtan efter fred - "vi vill inte ha krig", det gröna är symbolen för nytt liv, det som startar vid nyår, 21 mars. Solen i mitten av flaggan står för längtan efter ljus efter år av förtryck, beskriver Alan Nerway.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.