Antirökaffisch ska hjälpa elever fimpa

"Fimpa ciggen eller livet" - tydligare än så kan det inte sägas, och för det har Vannhögskolans klass 7 orange blivit 6000 kronor rikare.
Trelleborg • Publicerad 14 mars 2005
Äran och nöjet i att avgöra vad klassen ska använda 6000 kronor till har nu Caroline Persson och Loka Holm-Kvist, som här får det inramade originalet till sin affisch av Astma- och Allergiförbundets Britt-Marie Holmgren (i mitten). BILD: CLAES NYBERG
Äran och nöjet i att avgöra vad klassen ska använda 6000 kronor till har nu Caroline Persson och Loka Holm-Kvist, som här får det inramade originalet till sin affisch av Astma- och Allergiförbundets Britt-Marie Holmgren (i mitten). BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Astma- och Allergiföreningen fick god respons på den tävling man utlyste bland Trelleborgs sjuor i höstas. Det gällde att skapa den bästa antirökaffischen, och ett 40-tal bidrag kom in.

Så småningom utkristalliserades en vinnare, som enligt vinnarmotiveringan hade ett "klart och tydligt budskap som inte går att missförstå". Att det sedan var en färgstark teckning som drar blickarna till sig var inget minus.

– En del bidrag var för detaljerade för att fungera. Vi ville ha en affisch som var lätt att se, förklarar Britt-Marie Holmgren från Astma- och Allergiföreningen i Trelleborg. Sjunde klass är en lämplig tidpunkt att starta en diskussion om rökning bland ungdomarna.

– Det är i den åldern många börjar, berättar Susanne Larsson, folkhälsosamordnadre på Trelleborgs kommun.

– Även om man smygrökt så har man inte hunnit bli vanerökare så här i början av tonåren.

Caroline Persson och Loka Holm-Kvist, som gjorde det vinnande bidraget för klass 7 orange 1, har givetvis inte rökt. Och de tänker inte börja heller.

– Det förstör både utseendet och lungorna, vet Caroline.

– Om någon man känner röker så får man säga till dem att man helst vill att de slutar. Men det är inte alltid så lätt för dem.

– Man blir beroende av det, berättar Loka.

Tjejerna tror att folk bärjar röka för att de vill vara coola, eller för att de faller för grupptrycket från andra rökare.

Men det ska förhoppningsvis deras affisch stävja. Den har nu tryckts upp av kommunen och ska sättas upp på alla stadens skolor.

– Det känns roligt men lite konstigt, säger de två affischmakarna.

Samtliga inskickade antirökaffischer ska visas på Trelleborgs stadsbibliotek nu i april.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.