Antidrogförening öppnar kontor bredvid gymnasiet

Varje torsdag kan oroliga föräldrar och deras ungdomar komma till S:t Nicolaiplan och prata om droger. Föräldraföreningen mot narkotika öppnar den 1 november ett kontor med rådgivning. Man kommer även att kunna erbjuda drogtester.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2012
Petra Grevstad och Lennart Johansson öppnar ett lokalkontor för Föräldraföreningen mot narkotika i den gamla gymnastiksalen på S:t Nicolaiplan.
Petra Grevstad och Lennart Johansson öppnar ett lokalkontor för Föräldraföreningen mot narkotika i den gamla gymnastiksalen på S:t Nicolaiplan.Foto: 

– Om man lyckas fånga in dem redan när de testar, innan de blivit beroende, så har man en stor chans att stoppa det tidigt, säger Lennart Johansson.

Han kommer att, tillsammans med Petra Grevstad, öppna ett kontor för Föräldraföreningen mot narkotika, FMN. Petra Grevstad är anställd på föreningens Malmökontor och tar där emot runt 40 föräldrar från Trelleborg och deras barn. Tills nu har intresset för att starta ett kontor i Trelleborg varit svagt.

– Ändå är droger väldigt vanliga i Trelleborg. Närheten till kontinenten gör att det är lätt att få tag på dem här, säger Lennart Johansson.

Han har själv en dotter som dog i en överdos för några år sedan. Lennart Johansson och hans fru ville därefter skänka en större summa pengar till FMN i Malmö. Där träffade de Petra Grevstad, som själv bor i Trelleborg. Mötet ledde sedan fram till att kontoret nu öppnar i Trelleborg. Från och med den 1 november och varje torsdag därefter kommer de båda finnas på S:t Nicolaiplan 1, i huset där den gamla gymnastiksalen ligger.

– Här kan föräldrar få rådgivning. Vi kan också testa ungdomar som kommer, säger Petra Grevestad.

De pengar som Lennart Johansson och hans fru skänkt till föreningen ska bland annat gå till föreläsningar på skolan. Men endast en skola i Trelleborg har ännu nappat på erbjudandet om gratisföreläsningar.

– Det är synd. Men vi ska ta kontakt med föräldraråden och hoppas kunna väcka intresse där, säger Lennart Johansson.

Petra Grevstad anser att det är väldigt värdefullt att komma ut på skolorna. Där kan man prata inför föräldrar också.

– Många vet inte hur det ser ut i Trelleborg idag. De tror att det inte finns så mycket droger här. Men det gör det, säger hon.

Madeleine Gripsten
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.