Annons

Antalet lediga jobb minskar

Det ser dystert ut på arbetsmarknaden i Trelleborg. Antalet lediga jobb har minskat med en tredjedel jämfört med i fjor.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2003

Även antalet varsel har ökat markant. I fjor hade 53 personer varslats till och med juni. I år handlar det om hela 95 anställda som riskerar mista sina jobb. Dessutom har antalet öppet arbetslösa ökat med 135 personer. Allt enligt en rapport som Länsarbetsnämnden gick ut med i går. En nedgång märks även när det gäller antalet som fått ett jobb via arbetsförmedlingen i år. I Trelleborg har 9 procent färre anställningar förmedlats under årets första sex månader jämfört med samma period i fjor. Siffrorna visar att Trelleborg följer den negativa trend som kan märkas över nästan hela landet just nu. En dämpad efterfrågan framför allt inom den privata sektorn har inneburit att antalet fasta anställningar minskat med tio procent. Det är en utveckling som oroar Länsarbetsnämnden. Att antalet öppet arbetslösa har ökat förklaras med att färre personer finns i arbetsmarknadspolitiska program i år jämfört med 2002. Detta gäller även Trelleborg. I fjor följde 418 trelleborgare något av arbetsförmedlingens program. I år sysselsätts endast 257 personer i dessa utbildningar. Räknar man in den grupp arbetslösa som följer arbetsförmedlingens program har totala antalet arbetslösa trelleborgare inte ökat. I Vellinge kommun ser det något ljusare ut över lag, även om fler är öppet arbetslösa också där. Färre har varslats i år och antalet lediga platser visar på en ökning. Samtidigt har färre Vellingebor fått anställning det här året. Bland de som deltar i arbetsmarknadsutbildningar har 72 procent fått jobb efteråt i Trelleborg. I Vellinge är siffran 100 procent. Vad gäller hela landet har endast 60 procent fått jobb efter arbetsmarknadspolitisk utbildning. Allehanda har ännu inte lyckats få en kommentar från Arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons