Annons

Antalet larm ökade med en fjärdedel

Under 2012 ökade antalet uppdrag för ambulanserna i Trelleborg med 23 procent. De mest akuta larmen, prio ett, ökade med 36 procent jämfört med året innan.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2013
Foto: 
Foto: 

I gårdagens tidning skrev TA om Region Skånes nya ambulansupphandling. Om avtalet med Falck går i lås är planen att stationen i Trelleborg förlorar en av två ambulanser som går dygnet runt, så kallade dygnsambulanser. Kvar blir en dygnsambulans, en dags-ambulans och en transport-ambulans.

Men samtidigt som man är på väg att flytta en ambulans från Trelleborg så visar statistik från Region Skåne att uppdragen på stationen i Trelleborg har ökat mer än på de flesta andra stationer. I Skåne som helhet ökade uppdragen med 18 procent.

Annons

Varför antalet ökar mer i Trelleborg har Poul Kongstad, chef för ambulanssjukvården i Region Skåne, ännu inget specifikt svar på.

– Kanske har man en äldre befolkning centralt i Trelleborg, säger han.

Att uppdragen ökar generellt i Skåne har flera orsaker, menar Poul Kongstad. Att befolkningen blir äldre är en förklaring, att den ökar är en annan. Dessutom blir befolkningen mer medveten och kräver mer än tidigare.

Men trots att antalet ambulanser minskar i Trelleborg tror Poul Kongstad inte att servicen blir sämre för trelleborgarna.

– Sedan Region Skåne bildades har ambitionen alltid varit att tillgodose medborgarnas behov på ett likartat sätt. Man får se till att fördela resurserna så att trelleborgarna får den vård de ska ha. Var ambulanserna är stationerade blir mindre och mindre viktigt, säger han.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons