Annons

Antalet invånare står stilla under 2012

För första gången sedan 1984 finns det risk att Trelleborgs kommuns befolkning minskar.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Hasse Holmberg

Folkmängden följer inte alls prognosen och fram till september hade befolkningen ökat med blygsamma sex invånare.

I prognosen, som bygger på att Trelleborgs kommun ska ha 50 000 invånare år 2025, har man räknat med att befolkningen ska öka med 300 personer under 2012. Att man inte ens är i närheten av det är problematiskt, tycker kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Annons

– Man brukar säga att en kommun som inte växer går neråt, det är ett hälsotecken att kunna signalera till de företag som vill etablera sig att vi är en kommun som växer. Det skapar en attraktivitet kring hela kommunen, säger han.

Att befolkningen inte ökar i den takt man trott får också konsekvenser för den kommunala verksamheten.

– Vi dimensionerar ju förskolor och skolor efter en viss befolkningsökning. Om det inte föds lika många, eller flyttar in lika många så riskerar vi att stå med tomma lokaler, säger han.

En närmare titt i befolkningssiffrorna visar att det fram till september i år flyttade ut 42 fler trelleborgare än vad det flyttade in. Dessutom avled nio fler personer än som föddes. Det som gör att den totala befolkningen ändå hamnar på plus är att invandringen från utlandet är större än utvandringen. Hittills i år har 232 personer invandrat medan bara 174 utvandrat.

Enligt siffrorna från Statistiska centralbyrån minskar antalet invånare i alla åldersgrupper jämfört med prognosen. Det är bara antalet grundskolebarn som följer den förväntade befolkningsökningen.

Ulf Bingsgård tror att konjunkturen är den stora boven i befolkningsdramat.

– Tyvärr så byggs det inte som planerat. Därför är det viktigt att vi har en offensiv politik när det gäller nybyggnation, att det hela tiden finns ett antal projekt som är igång eller kan komma igång, säger han.

Tendensen tidigare år har varit att befolkningen ökar mot slutet av året, och därför tror Ulf Bingsgård ändå på ett litet plus i befolkningen vid årets slut.

– Vi brukar tappa en del under sommaren, som vi sedan hämtar hem i slutet av året, men vi kommer inte att nå upp till prognosen.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons