Antalet arbetslösa minskar sakta

Antalet arbetslösa i kommunen är något lägre än för ett år sedan. Men om man jämför med siffrorna från 2008 är det långt ifrån bra. Om en månad är sommarvikariaten slut. Antalet vikarier som då går tillbaka i arbetslöshet blir en klar fingervisning på hur arbetsmarknaden i Trelleborg kommer att se ut framöver.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2010
Foto: 

Runt månadsskiftet augusti-september har arbetsförmedlingen alltid en topp av antalet arbetslösa. Då tar sommarjobb och vikariat slut och de som tillfälligt förbättrade statistiken i mitten av juni genom att få några månaders jobb kommer tillbaka i arbetslöshet.

– Hur vi ligger till i månadsskiftet blir en klar indikation på hur vi ligger till, säger Carl-Axel Sandén som är chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Just nu ligger Trelleborg inte så bra till. Den 30 juni var arbetslösheten 4,2 procent, vilket placerar kommunen strax över både rikssnittet på 3,9 procent och Skånesnittet på 4,1 procent. Trelleborg har ända sedan konjunkturssvängningen hösten 2008 legat över rikssnittet. Innan dess redovisade Trelleborg bättre siffror än övriga landet.

Den 30 juni i år var antalet arbetslösa 1047 personer. Ett år tidigare var samma siffra 1088. I juni 2008 var endast 540 personer i Trelleborg utan jobb.

– Efter halva våren i år märkte vi hur det slutade att öka lika dramatiskt. Det planade ut lite, säger Carl-Axel Sandén.

April, maj och juni är traditionellt sett bra månader på arbetsförmedlingen. Det var det i år också.

– Normalt är det en del som får jobb inför sommaren, men det var ännu mera påtagligt i år. Känslan är att det kommer att bli färre som kommer tillbaka till oss efter sommaren i år.

Carl-Axel Sandén förklarar den känslan med statistik över antalet lediga jobb. Från årsskiftet fram till den 25 juli hade 607 lediga jobb anmälts till förmedlingen – en ökning med 119 jobb jämfört med samma period i fjor.

– Många har gått ut i jobb. Samtidigt måste man komma ihåg att vi har en relativt hög arbetslöshet.

I statistiken över antalet arbetslösa kan man inte bortse från dem som är inskrivna på något av arbetsförmedlingens program, som jobb- och utvecklingsgarantin där alla arbetssökande automatiskt hamnar efter 300 dagar utan jobb. Carl-Axel Sandén medger att personerna i program är fler idag än vad de var för ett år sedan. 30 juni 2009 ingick 200 personer i jobb- och utvecklingsgarantin. I år är de 327 personer. Siffrorna kan jämföras med 2008, då 130 personer ingick i programmet.

– Det har fyllts på efterhand eftersom vi inte lyckats få ut så många i arbete sedan lågkonjunkturen kom. Vi har en lite större andel i program än vad man har i resten av landet och i Skåne, säger han.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.