Annons

Ansvaret för tången i nya händer

Tången på Näsets stränder skapade förra veckan debatt. I Trelleborg är tången ett återkommande problem. Ett problem som gått från att vara fritidsförvaltningens till parkavdelningens.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2011
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Parkchef Göran Larsson har inga planer på att hantera strandrensningen annorlunda än vad fritidsförvaltningen har gjort. Uppdraget är hans sedan första juni i år.

– Men det är fortfarande fritidsförvaltningen som utför jobbet. Vi står som beställare och kommer att ta över arbetet från och med nästa säsong, säger Göran Larsson.

Annons

Han och hans personal håller som bäst på att sätta sig in i vad den nya uppgiften kommer att innebära. Förutom att ta bort tång från stranden ingår även service kring toaletter och papperskorgar med mera. Om det blir mer strandrensning framöver vet Göran Larsson inte.

– Det är för tidigt för mig att säga något om nästa säsong. Det är klart att vi kan börja rensa fler bitar längs kusten, men då kanske vi får skippa andra. Eller så måste vi söka mer pengar. Jag skulle vilja säga att det är ett politiskt beslut.

Förutom budgeten på 600 000-700 000 kronor om året kontrolleras arbetet även av de tillstånd som länsstyrelsen ger. De senaste åren har strandrensningsplanen sett likadan ut.

– Allting som görs baseras på tillstånden. Vi kan inte åka ut och rensa bara för att folk har klagomål, säger Göran Larsson.

Som parkchef är han van vid att få in klagomål om enskilda platser, inte sällan i anslutning till den klagandes egen tomt.

– Folk ser ju bara utanför sitt eget hus, och det är klart att allmänheten vill att det ska rensas tång längs hela kusten. Om politikerna vill att vi satsar mer och värderar någon bit av stranden annorlunda är det okej, då gör vi det. Men då måste vi få en order om det. Tills dess kommer vi nog att köra på de gamla direktiven.

Gunilla Lindberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons