Annons

Anställdas framtid upp till förhandling

Ledningen för gamla Dux är på väg att sätta sig vid förhandlingsbordet med facket. Överst på agendan står den mycket ovissa framtiden för de anställda när fabriken flyttas från Trelleborg till Sösdala.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2012
Bara tio kollektivanställda och tre tjänstemän finns kvar på Dux i Trelleborg. Företaget drivs sedan konkursen i juli av Bra bohag 1926.
Bara tio kollektivanställda och tre tjänstemän finns kvar på Dux i Trelleborg. Företaget drivs sedan konkursen i juli av Bra bohag 1926.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

I början på nästa år räknar ledningen för Bra bohag 1926 AB, tidigare Dux, att anläggningen i Trelleborg har flyttats till Sösdala. I Trelleborg finns ett tiotal kollektivanställda och omkring tre tjänstemän. Frågan om hur många av dem som kommer att erbjudas jobb på fabriken i Sösdala, och i så fall vilken typ av arbetsuppgifter, ska förhandlas mellan fack och arbetsgivare. Det säger Charlotte Ljung, från Bättre Bohag 1926 AB.

– Vi har kallat till förhandlingar men inte etablerat förhandlingsdatum. Så jag kan inte förekomma det mötet. Men rent allmänt kan jag säga att vi inte har för avsikt att varken minska eller öka arbetsstyrkan, säger hon.

Annons

Vad har ni sagt till de anställda?

– Vi har haft interninformation enligt alla konstens regler. För oss är det viktigt att personalen känner att vi jobbar för att det ska bli bättre. Vi är helt övertygade om att vi ska ta oss igenom det här och gå mot nya djärva uppdrag, säger Charlotte Ljung.

Johnny Cickovksi är fackordförande för de kollektivanställda på före detta Dux. Han bekräftar att förhandlingar är på gång.

– Men de har skjutits upp flera gånger. Vi får se vad vi kommer fram till, säger han.

Fram till flytten pågår produktionen som vanligt i Trelleborg. Men flera personer som TA talat med menar att det varit svårt att nå företaget på telefon den senaste tiden.

– Vi är fullt tillgängliga och jobbar på som tidigare. Vill man nå oss ska det inte vara några problem. Vår telefonväxel i Trelleborg vidarekopplar enligt önskemål, säger Charlotte Ljung.

Det var i juli i år som Temoto Production AB, ett produktionsbolag inom Duxkoncernengick i konkurs. Vid konkurstillfället hade företaget 50 anställda. Idag finns bara ett tiotal kollektivanställda och omkring tre tjänstemän kvar på anläggningen i Trelleborg, som alltså drivs av Bra bohag 1926 AB. Lokalerna ägs tillsvidare av konkursförvaltaren.

– De letar efter en ny hyresgäst eller köpare. Deras uppgift är att få in så mycket pengar som möjligt till konkursboet, säger Charlotte Ljung.

Hur bedömer du konjunkturen för den närmaste framtiden?

– Det är tuffa tider så klart. Och man hoppas naturligtvis att det ska bli bättre. Men vi vidtar de åtgärder och strategier som krävs. Precis som inom all annan svensk tillverkningsindustri, säger Charlotte Ljung.

Madeleine Gripsten
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons