Annons

Anställd svindlade Försäkringskassan

En tidigare anställd kvinna hos Försäkringskassan i Trelleborg riskerar att dömas till fängelse eller kraftiga böter efter att ha lurat till sig pengar.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2004

Det var under förra året som kvinnan vid upprepade tillfällen gick in i Försäkringskassans datasystem och lade in utbetalningar om tillfällig föräldrapenning till sig själv. Kvinnan arbetade under perioden som handläggare på Försäkringskassan och hade tillgång till datasystemet. Hon skrev in att hon själv var hemma och vårdade ett sjukt barn, trots att hon var på sin arbetsplats. Nu har kvinnan åtalats vid Trelleborgs tingsrätt. Åklagaren rubricerar det hela som trolöshet mot huvudman, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Totalt lyckades kvinnan få 31 000 kronor utbetalat till sig själv och hon åtalas för att ha försökt få sammanlagt 47 000 kronor. I början lade hon bara in kortare perioder vilket gav summor på 3 000-4 000 kronor. Efterhand höjdes beloppen. I det sista fallet försökte kvinnan få 16 000 kronor men det hela uppdagades innan pengarna nådde hennes konto. Upptäckten gjordes vid en internkontroll och kvinnan har senare erkänt. Hon fick då sluta sin anställning och det hela polisanmäldes. Till följd av den misstänkta förskingringen försöker ledningen på lokalkontoret förhindra liknande överföringar. Bland annat undersöks möjligheten att spärra så att de anställda inte kan lägga in sig själva eller anhöriga på olika utbetalningslistor.

Thomas Dahlgren thomas.dahlgren@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons