Annons

Anställd på lasarettet tvingade sig på kollega

En man som varit anställd på Trelleborgs lasarett i flera år fälls för sexuellt ofredande av en kollega. Han tvingade sig på kvinnan under arbetstid.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2019 • Uppdaterad 9 maj 2019
Den nu dömda mannen har varit anställd på lasarettet under flera år.
Den nu dömda mannen har varit anställd på lasarettet under flera år.Foto: Mårten Svemark

Ofredandet inträffade inne på Trelleborgs lasarett i början av förra sommaren. Mannen höll fast kvinnan, tryckte sig mot henne och tog på hennes könsorgan utanpå underkläderna.

TA har tidigare berättat om händelsen. Region Skåne gjorde en internutredning, men den lades ner eftersom ord ansågs stå mot ord.

Annons

Men Ystads tingsrätt anser alltså att det finns tillräckliga bevis för att fälla mannen för brott. Det fanns inga ögonvittnen, men kvinnan hörde kort efteråt av sig till bland annat sina överordnade. Rätten menar att kvinnans detaljerade och sammanhängande berättelse i kombination med de samtal och textmeddelande som hon skickade efter händelsen är tillräckligt för att fälla mannen.

Åklagaren ville i första hand se mannen dömd för sexuellt tvång. Dock anser inte rätten att det som hänt är en sexuell handling i lagens mening, utan ett sexuellt ofredande.

Mannen döms till villkorlig dom och ska betala 50 dagsböter på totalt 3 000 kronor. Rätten skriver att det inte finns någon särskild anledning att befara att han ska göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Kvinnan har begärt ett skadestånd på i första hand 52 500 kronor. Hon får rätt till 7 000 kronor.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons