Annons

Anrikt museum hotas av stängning

Paul Hansson, 1:e antikvarie på Regionmuseet, tycker det är trist om Hemmesdynge museum läggs ned. "Föremålen där är en viktig del av bygdens historia", säger han.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2007
bild 9 INGEN bildtext
bild 9 INGEN bildtextFoto: 
Hotas av nedläggning. Hembygdsmuseet i Hemmesdynge kan snart vara ett minne blott. ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Hotas av nedläggning. Hembygdsmuseet i Hemmesdynge kan snart vara ett minne blott. ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto: 
hemmesdynge CN INGEN bildtext
hemmesdynge CN INGEN bildtextFoto: 
bild 2 INGEN bildtext
bild 2 INGEN bildtextFoto: 

Församlingen i Källstorp äger museet, som i dag drivs av ortens hembygdsförening .

Nu överväger kyrkan att sälja huset.

Annons

"Det är en kulturskatt, en del av vår svenska historia", suckar hembygdsföreningens ordförande Rolf Mårtensson.

För hembygsföreningen är det en ödesdag på tisdag den 11 september.

Då ska Källstorps kyrkoråd diskutera och med största sannolikhet bestämma vilka fastigheter i kyrkans ägo som ska säljas. Torbjörn Levin, kyrkorådets ordförande, säger att han är förtjust i museet men att Källstorps församling måste se över alla sina 33 fastigheter.

– Vi kan inte ha kvar alla dessa i vår ägo. Några måste säljas. Hembygdsmuseet är ett av husen som är aktuell för en försäljning, men inga beslut är fattade, poängterar Torbjörn Levin. – Kyrkan har ganska god ekonomi, så det är inte för pengarna vi vill sälja en rad fastigheter, men frågan är om ett hembygdsmuseum verkligen ligger inom en försmlings ansvarsområde, fortsätter Torbjörn Levin.

Rolf Mårtensson, ordförande i Hemmesdynge hembygdsförening, är både bestört och besviken:

– Museet är en kulturskatt och vi har definitivt inga pengar att köpa huset, säger han.

I en skrift som sänts till TA formulerar föreningen sin vrede över planerna på försäljning: "Kyrkan har ödslat bort miljoner på att bygga ett nytt kyrkans hus i Östra torp men kan ej lägga ned några tusenlappar på att koppla in vatten i museet". Hemmesdynge museum har funnits sedan 1952. Museet är inrymt i den gamla prästgården som uppfördes 1833. Museet innehåller förutom allmogemöbler även föremål från en gammal lanthandel samt inventarier från den gamla byskolan i Hemmesdynge.

Därtill finns en omfattande studie om hur husen låg i Hemmesdynge och Stora Isie by under 1700-talet.

Det är oftast öppet under sommartid. Paul Hansson, som är 1:e antikvarie på Regionmuseet, anser att en värdefull samling går i graven om det upphör:

– Det är jättetrist om museet i Hemmesdynge försvinner, eftersom föremålen där är en viktig del av bygdens historia, säger Paul Hansson.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons