Annons

Ännu inget förbud mot bevattning

Trots att flera andra skånska kommuner infört bevattnings-förbud tänker man inte göra det denna vecka i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2005

– Om torkan skulle fortsätta så får vi diskutera frågan nästa vecka, säger Lars Thysell, va-chef i Trelleborg. Men ännu så länge är det inte aktuellt med förbud mot bevattning.

Det är den senaste tiden torra väder som glatt semesterfirarna, men samtidigt gjort att flera kommuner fått problem med vattentillförseln. I Trelleborg är dock problemen inte akuta – ännu.

Annons

– Några restriktioner för bevattningen har vi inte planerat att införa den här veckan, säger Lars Thysell.

Från Kommunal tekniks sida går man heller inte ut med några uppmaningar att spara på vattnet i Trelleborg eller att vara försiktig med hur man använder det.

– Vi vill vara väldigt tydliga med detta. Antingen beslutar vi om bevattningsförbud eller så säger vi ingenting, säger Lars Thysell. Det är alltså ännu så länge okej att låta de törstande växterna i trädgårdarna i Trelleborg få sig en dusch med vattenslangen.

I Vellinge kommun infördes bevattningsförbud redan 4 juli, på grund av extremt hög vattenförbrukning. Förbudet gäller för bevattning av trädgårdar, med slang eller automatanläggning, som kopplas till det kommunala vattenledningsnätet. Förbudet i Vellinge gäller tills vidare.

Även i Eslöv, Ystad, Simrishamn, Osby, Båstad och Höganäs råder det förbud mot bevattning av trädgårdar i hela eller delar av kommunen.

Enligt Sveriges geologiska undersökningar (SGU) är grundvattennivåerna under det normala i nordöstra Skåne. Däremot är de normala i resten av Skåne.

På grund av torkan råder det emellertid eldningsförbud i Trelleborgs kommun.

– Vi har förbud mot eldning av trä och kvistar sedan en tid tillbaka, säger Stellan Lindsjö på Räddningskåren i Trelleborg. Enligt Stellan Lindsjö räcker det inte med någon enstaka åskskur för att eldningsförbudet ska upphöra, utan det måste till en längre period av regnigare väder.

– Däremot rådet det inget förbud mot grillning, utan förbudet gäller enbart eldning, säger Stellan Lindsjö.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons