Annons

Ännu en grisbesättning drabbad- fler ska spärras av

Ytterligare en svinbesättning i Simrishamn har drabbats av grisviruset PRRS. Liksom de två övriga smittade besättningarna i kommunen har den här spärrats av.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2007
Bild: SCANPIXFoto: 

Förstora bild >> -->

- Vi har fortfarande inte hittat viruset. Däremot antikroppar, vilket betyder att grisarna haft sjukdomen, säger Lena Hult på smittbekämpningsenheten på jordbruksverket..

Annons

Det var i helgen som de två första fallen av virussjukdomen PRRS konstaterades i Simrishamn. Gårdarna spärrades av och jakten på spridningsvägarna tog sin början. För att få en bild av smittans utbredning har 120 grisgårdar i södra Sverige testats.Av de totalt 140 besättningar som testats på onsdagsmorgonen har 137 förklarats friska.

Den senast konstaterade svinbesättning är en av de större i området. Gården har annan produktion också men uppges ha 6 000 djur inklusive grisarna. För att hitta spridningsvägarna har nio svinbesättningar i Skåne spärrats av från omvärlden.

- Fler kommer att spärras av under dagen, säger Lena Hult.

Exakt vad som händer med de drabbade svinbesättningarna är ännu inte klart. Ett av alternativen är att grisarna avlivas och förstörs. Ett annat alternativ är att de grisar som utvecklat antikroppar och som därmed passerat sjukdomsstadiet går till slakt. Viruset är inte farligt för människor och är vanligt förekommande i Europa. Stora delar av det griskött som importeras till Sverige innehåller PRRS.

Först under torsdagen kommer de inblandade myndigheterna att ta ställning till vad som ska hända med de drabbade svinbesättningarna samt hur en eventuell smittbekämpning ska gå till.

Robert JönsonFakta:PRRS är en mycket smittsam virussjukdom och som kan drabba gris. Vanliga symtom är reproduktionsstörningar och en ökad dödlighet, framför allt hos smågrisar. Sjukdomen sprids lätt via direktkontakt mellan svin eller indirekt via människor, transportbilar eller redskap som förorenats med virus. PRRS är en mycket allvarlig och smittsam djursjukdom, men den smittar inte människor.Källa: Jordbruksverket

0411-55 78 69

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons