Annons

Annorlunda jul på Joolfest

Med vikingar i strid och tända marschaller invigdes den första upplagan av Joolfest på Trelleborgen på lördagseftermiddagen
Trelleborg • Publicerad 8 december 2007
Ljus och mörker möter besökarna på Joolfesten på Trelleborgen.BILD: CLAES NYBERG
Ljus och mörker möter besökarna på Joolfesten på Trelleborgen.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Det blåser snålt över Trelleborgen när vikingar under musikackompanjemang vandrar in på Trelleborgen. Vikingen och den asagudarna trogne Ola Göing skyller det senaste årets härskna fläsk och svaga öl på Håkan från Lomma som blivit kristen. Det leder till en tvekamp med svärd och yxor. Ett religionskrig på lördagseftermiddagen.

Många som står och huttrar undrar säkert om de där vikingakläderna är varma.

Annons

– Inte ringbrynjan och inte linnet men yllet är fantastiskt skönt, säger Ola Göing alias Ola Bogren från vikingaföreningen Halsingarna.

När mörkret sänker sig över borgområdet lyser eldar och marschaller upp festligheterna. Ett femtiotal besökare vandrar runt och får bland annat se hur man gör betlyktor, smider i järn och stickar kläder. En del passar på att lyssna på gamla sagor, musik eller titta på medeltida dans. Över hela arrangemanget svävar temat "Ljus och mörker".

– Det är väldigt trevligt detta. Det är bara så sörens kallt, säger Siv Jönsson från Svedala som besöker Trelleborgen tillsammans med barnbarnet Axel Blidberg.

Joolfesten pågår till klockan 21 på lördagskvällen och fortsätter på söndagen från klockan 15.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons