Annelie har flyttat från köket till badrummet

Efter att ha jobbat som kallskänka i många år ville Svedalabon Annelie Andersson prova något nytt. I dag jobbar hon som plattläggarlärling.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2007
För ett och ett halvt år sedan jobbade Annelie Andersson som kallskänka. I dag är hon färdig plattläggare och har till exempel lärt sig att fuktspärr måste läggas i två lager på väggen och tre på golvet. Bild: Sofia Bergström
För ett och ett halvt år sedan jobbade Annelie Andersson som kallskänka. I dag är hon färdig plattläggare och har till exempel lärt sig att fuktspärr måste läggas i två lager på väggen och tre på golvet. Bild: Sofia BergströmFoto:  

När arbetsförmedlingen i Malmö startade en byggutbildning för kvinnor blev intresset stort. 45 kvinnor sökte och 14 kom in. En av dem var Annelie Andersson från Svedala.

– Jag ville jobba med något annat efter många år som kallskänka, säger hon.

Hon ville fortsätta att jobba med kroppen och lockades av byggbranschen. Tungt lyft skrämde henne inte.

– Att jobba som kallskänka är också tungt. Jag tycker inte detta jobb är värre, säger hon.

När Allehanda hälsar på henne är hon i full färd med att lägga fuktspärr på badrumsväggar i ett nybyggt hus i Husie. Ett helt nytt bostadsområde med 50 radhus håller på att växa fram.

– Detta är visningshuset vi jobbar i nu, berättar hon.

Sedan september är hon lärling hos Johans Mur och Brasvärme i Trelleborg. Jobbet erbjuder en stor variation - i alla fall geografiskt.

– Vi är här i två veckor, sedan blir det någon annanstans, säger hon.

Hon trivs bra som plattsättare. En rolig del av jobbet är att se badrum växa fram. Och så får hon ta del av människors olika smak. Inget badrum är det andra likt.

– Men jag kan ändå se en tydlig trend. Många vill ha vitt kakel på väggarna och svart eller brunt klinkel på golvet. Jag ska själv kakla mitt eget badrum och tänker nog välja något liknande. Det är tidlöst. På en vanlig vägg kan man välja en skrikig färg, då kan man ju måla om när man tröttnar på det.

Att hon har bytt från en kvinnodominerad branch till en mansdominerad är tydligt. Hon har i princip inte träffat några kvinnor sedan hon började jobba som lärling.

– Nej, de enda kvinnor jag stött på är de som gick i samma klass som jag. Annars är det män. Men det är inga problem. Jag har aldrig känt att jag måste bevisa att jag är lika bra som de andra. Det känns som att det inte spelar någon roll.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.