Annons

Anne-Marie: "Jag behövde se något annat"

Ett år har Anne-Marie Lundahl arbetat utanför Trelleborgs lasarett sedan dagen hon fick sitt första sjuksköterskejobb på långvården 1981. I dag är hon lungsjuksköterska och har hand om patienter med KOL, astma och lungcancer.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010

TRELLEBORG. I en stad där många är drabbade av lungcancer och KOL är behovet av lungsjukvård stort. I sitt dagliga arbete gör Anne-Marie bland annat andningstester, informerar och hjälper dem som måste ha syrgasapparater och instruerar hur olika mediciner ska tas.

– Ju mer man lär sig ju mer intressant tycker jag att det är. Lungorna är väldigt komplicerade, säger hon.

Annons

Att bli sjuksköterska var långt ifrån en dröm. Hon ville egentligen inte alls arbeta inom vården, utan bli förskolelärare, men ödet ville annorlunda.

– Efter gymnasiet fick jag praktik på ett ålderdomshem och sedan AMS-jobb på ett annat, berättar Anne-Marie som efter att ha träffat en sjuksköterska som berättade om sitt jobb trots allt kunde tänka sig vården.

Hon bestämde sig för att läsa vidare men tänkte främst bli arbetsterapeut.

– Sjuksköterska var mitt andraval, säger hon.

Efter två och ett halvt års utbildning på Malmö högskola fick hon sin examen och, precis som så många andra i yrket, sitt första jobb på långvården på Trelleborgs lasarett.

– Det var inte alltid så lätt när man var så ung som jag var. Jag skulle fylla 21 år och de gamla biträdena visste hur allt skulle vara, det kvittade att man hade nyare kunskaper, säger Anne-Marie.

Sedan arbetade hon sig vidare bland avdelningarna, både till kirurgen och ortopeden innan hon till slut hamnade på medicinkliniken där hon kände att hon trivdes riktigt bra och stannade länge. Under åren har hon tydligt sett hur vården har förändrats, på gott och ont.

– Förr vårdades en hjärtinfarktspatient i tre veckor, nu är det kanske fem dagar. Och då är de utredda och har hunnit bli behandlade, säger hon.

Om vårdtiden av patienterna har minskat så har det administrativa arbetet samtidigt ökat.

– Nu skriver vi så mycket och har mycket mindre tid för patienter, påpekar Anne-Marie.

Annons

Efter 15 år sökte hon sig "utanför huset" och hamnade på Centrumkliniken.

– Jag behövde se något annat. Och det var nyttigt, man får en helt annan förståelse för primärvården och så lärde jag mig mycket andra saker, säger Anne-Marie som dock längtade tillbaka till lasarettet och fick tjänsten som "syrgassjuksköterska".

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons