Annons

Anna-Lena har Sveriges sydligaste kudde

Bruset från trafiken är det enda som stör sommaridyllen på vandrarhemmet i Smyge.Där drömmer Anna-Lena Sundin om att få inreda Sveriges sydligaste vandrarhem som en fyrvaktarbostad.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2003
BILD: MÅRTEN SVEMARK
BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

BILD: MÅRTEN SVEMARK En bringare med hemlagad jordgubbssaft står på ett bord, de gula och mörkt röda stockrosorna vajar lätt i vinden medan svalorna ljudlöst svischar förbi. Mitt på dagen är här tomt på folk, men rummen i det gulmålade trähuset är som vanligt fullbokade. - Efter midsommar drar det i gång och sedan är det fullt hela juli, så har det alltid varit, säger Anna Lena Sundin, som driver vandrarhemmet själv sedan två år tillbaka. Innan dess var de två men sambon Pälle Malmenborg dog i cancer för två år sedan. För Anna-Lena Sundin var det självklart att stanna kvar. - Men det fanns de som inte förutsatte att jag skulle ha det kvar. Det var väldigt irriterande eftersom det var naturligt att driva det vidare, det skulle ha varit konstigt att bryta upp, säger Anna Lena Sundin. Hon står på översta trappan i fyren och blickar ut över havet. - Det är en fantastisk plats. Underbart att bo här. I fyren arrangeras andakter. En konstutställning pågår för fullt, tavlor fyller väggarna hela vägen upp. - Jag försöker ordna grejor här ute. Det är verkligen kul. Anna Lena Sundin bor tillsammans med dottern Lona Malmenborg i ett hus intill vandrarhemmet. - Ja, jag har nära till jobbet, säger Anna Lena Sundin och skrattar högt. Vägen hit har varit krokig. Från Varberg via diverse orter runt om i Sverige och sedan dramalinjen på Östra Grevie folkhögskola innan kärleken förde henne till Smyge. Det krävs mycket arbete för att sköta vandrarhemmet, som drivs som ett företag. Anna Lena Sundin hyr av Svenska turistföreningen som i sin tur hyr av kommunen. Sommarsemester är inte att tänka på. - Jag tror inte att jag någonsin har haft två veckors sammanhängade semester. Lona Malmenborg leker med en kamrat i den privata trädgården. I hönshuset en bit bort huserar tupp med hönor. Familjen har även tre katter. Gästerna i det tio rum stora vandrarhemmet kommer ofta från Finland, Schweiz eller Tyskland, ibland Japan eller Australien. Många cyklar, de flesta har bil. Tack vare bron har danskarna hittat hit. Inne i vandrarhemmet är det svalt och det doftar nystädat i köket. Två våningssängar i varje rum och på väggarna inramade planscher från olika arrangemang: musikteater och stumfilmsvisning på fyren. Tvättrum, toalett och dusch är gemensamt för gästerna. Det serveras frukost för dem som inte lagar mat själv. Anna Lena Sundin drömmer om att inreda vandrarhemmet som ett fyrvaktarhus. - Jag vill ha lite mer 30-40-talsstämning med träpaneler på väggarna, förklarar hon och pekar. - Men det tar sin tid, det får bli lite i taget.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons