Anmärkningar på matförsäljare på Palmfestivalen

Miljöförvaltningen upptäckte brister hos hälften av de undersökta matförsäljarna under årets Palmfestival. Därmed har ingen förbättring skett sedan förra året. Bristerna var dock inte så allvarliga att något ställe behövde slå igen.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2011
Hälften av matförsäljarna på Palmfestivalen i somras uppfyllde inte alla de krav som ställs. Miljöförvaltningens amärkningar var dock inte av det allvarligaste slaget.
Hälften av matförsäljarna på Palmfestivalen i somras uppfyllde inte alla de krav som ställs. Miljöförvaltningens amärkningar var dock inte av det allvarligaste slaget.Foto: 

Precis som tidigare år fann miljöförvaltningen brister hos en del av de granskade livsmedelsställena. 8 av 15 livsmedelsvagnar fick anmärkningar för de brister som påträffades under kontrollerna. Det är ungefär lika många som förra året då 13 av 25 fick anmärkningar av miljöförvaltningen.

– Från 2009 till 2010 såg vi en allmän förbättring men nu har det legat still och det är inte okej. Vi försöker nå ut med information under Palmfestivalen men vi vet inte alltid vem som dyker upp. Informationen måste tillämpas av företagen och en del tar in tillfällig arbetskraft som inte kan rutinerna, säger Lillian Fagerhus, livsmedelsinspektör på Trelleborgs kommun.

Mönstret känns igen även när det gäller vilka brister miljöförvaltningen fann i kontrollerna. Anmärkningarna gällde saker som att maten höll fel temperatur, för dålig hygienutrustning och avsaknad av varmvatten. De bristerna upptäcktes även under kontrollerna vid förra årets festival.

– Vi har försökt påtala att det är samma brister och sett förbättringar inom vissa ställen i kommunen. Men vissa har samma brist länge och det är allvarligt när anläggningar som tidigare fått anmärkningar får det igen, säger Lillian Fagerhus.

De upptäckta bristerna var inte så allvarliga att miljöförvaltningen behövde stänga något av ställena de inspekterade. På ett försäljningsställe där maten höll fel temperatur såg man sig dock tvungna att slänga maten.

– Vi gör en bedömning av det vi ser där och då, ibland kan vi ta bort varor istället för att stänga. Vår totala bedömning görs på flera punkter och en punkt kan naturligtvis göra att det ses som allvarligt men ingen särskild anmärkning ledde till stängning. Inget var så allvarligt, säger Lillian Fagerhus.

Jonathan Salomonsson

Louise Löfgren
Praktikant 2
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.