Annons

Anmälningar om skadegörelse ökar

På ett år har de polisanmälda fallen av skadegörelse i Trelleborg ökat med 24 procent. Ulf och Inger Holmkvist har ökat skyddet i sin butik på Hedvägen. Förra året var den måltavla för skadegörelse tre gånger på tre veckor.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2009
"Det här försvårar för dem i varje fall", säger Ulf Holmkvist om de stora stenar han placerat framför entrén till butiken. Den 17 juli forcerade en bil entrén. Bild: Claes Nyberg
"Det här försvårar för dem i varje fall", säger Ulf Holmkvist om de stora stenar han placerat framför entrén till butiken. Den 17 juli forcerade en bil entrén. Bild: Claes NybergFoto: 

Den 17 juni 2008: Ulf och Inger Holmkvist öppnar sin nya butik på Hedvägen.

Den 17 juli: entrédörrarna krossas när en bil planerat kör in i butiken.

Annons

Den 1 augusti: En fönsterruta på framsidan av butiken krossas.

Den 4 augusti: Staketet klipps sönder och någon skjuter sju skott genom ett kontorsfönster på byggnaden.

- De säger att det är ett sånt där soft airgun, säger Ulf Holmkvist och pekar mot skotthålen i fönstret de ännu inte bytt ut.

Förra året anmäldes 652 fall av skadegörelse i Trelleborg till polisen, enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet. Under 2007 var siffran 503.

Men majoriteten blir aldrig uppklarade. 2007 och 2006 klarades nio procent av alla skadegörelsefall i Sverige upp.

- Jag har inte hört att någon åkt fast. Inte hittills, säger Ulf Holmkvist om de händelser han själv anmält.

Lösningen för Ulf och Inger Holmkvist har blivit att förstärka säkerheten.

- Dubbla lås. Du såg de stora stenarna vi lagt framför entrén? Och vi har larm och överfallslarm, säger Ulf Holmkvist.

Övervakningskameror?

- Jag har funderat på det också, men inte kommit loss ännu. Jag vet inte hur mycket pengar man ska lägga. Man får spara och ta lite i taget.

Annons

Han uppskattar att makarna lagt ungefär 25 000 kronor på reparationer och fönsterbyten efter skadegörelse. En fönsterruta kostar 8 500 kronor och självrisken är 9 000 så en del pappersarbete med försäkringsbolagen har han sluppit. Men händelserna i somras tärde på krafterna.

- Nej, rädd är jag inte, men de här sakerna händer ofta på natten. När de ringer vid 3-4 så vet man vad som gäller. Då är det bara bara frågan om hur mycket som är fördärvat eller stulet, säger Ulf Holmkvist.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons