Annons

Anmälan om övergrepp tillbakavisas

En åttaåring i Vellinge kommun anklagade några klasskamrater för övergrepp. Enligt skolans utredning har något övergrepp inte ägt rum.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2009

Det var i början av januari som en elev, genom sina föräldrar, anmälde några klasskamrater för övergrepp. Även en person på skolan anmäldes för tjänstefel, med anledning av att personen inte ska ha agerat när uppgifter om det misstänkta övergreppet framkom.

Åklagaren Mats Svensson har dock valt att inte gå vidare med anmälningarna.

Annons

– När det gäller barn under tolv år är det inte polisens sak att utreda fall som dessa, utan skolan och socialtjänsten.

– När det gäller anmälan om tjänstefel så gick det inte att tro att ett brott begått, säger Mats Svensson. Vellinge kommun har tillsammans med skolan gjort en egen utredning. Inte heller där framkommer det några bevis som stöder anmälningarna.

– Vi har tagit det här på största allvar men vi kan inte se att anmälan stämmer, säger Carina Larsson (M), ordförande i M–nämnden.

Övergreppet ska ha inträffat för minst ett halvår sedan. Anledningen till att föräldrarna gjort en anmälan först nu beror enligt Carina Larsson på att uppgifterna inte framkommit från barnet tidigare.

Händelsen har lett till att elever från den aktuella klassen har hållts hemma av sina föräldrar.

För att råda bot på den oro som spridits har skolan nu informerat föräldrarna om händelsen i ett öppet brev. Där berättar de om de rykten angående övergrepp/våldtäkt som har florerat. De gör även bedömningen att uppgifterna i anmälan inte stämmer.

För att underlätta elevernas återgång till skolan erbjuds dock samtalsstöd .

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons