Anlagd brand på flyktingboende

En 16-åring misstänks för mordbrand sedan det börjat brinna på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Dalköpinge.
Trelleborg • Publicerad 13 oktober 2010

Den 16-årige pojken hade varit upprörd under tisdagskvällen och därför hade personalen varit extra uppmärksam på vad han gjorde. Inne på sitt rum samlade han ihop papper på ett bord och tände eld.

– Man kände röklukt. Boendet är inte särskilt stort och det var både personal och boende där, säger Jonas Morian, presschef på Attendo Care som driver boendet i Dalköpinge.

Enligt polisen hade pojken startat flera eldhärdar på sitt rum, men uppgifterna till Jonas Morian är att det handlade om en brand.

Personalen kunde snabbt släcka elden utan att tillkalla räddningstjänst. Däremot tillkallades polis som grep den 16-årige pojken och tog med honom till polisstationen i Ystad. Där anhölls han sedan, misstänkt för mordbrand.

Jonas Morian vill inte gå in på detaljer i det enskilda fallet, men han konstaterar att flyktingbarnen generellt lever i en pressad situation.

– De har ofta varit med om väldigt otäcka, traumatiska saker, de är långt hemifrån och känner stor osäkerhet kring vad som händer med deras anhöriga. De utvecklar också vänskapsband till andra boende som också har det jobbigt. Det är en väldigt pressad situation de har och ibland tar det sig lite våldsamma uttryck, säger Jonas Morian.

Attendo kan erbjuda boende och personal stödinsatser vid sådana här händelser, men enligt Jonas Morian har det inte varit nödvändigt.

– Stämningen är ändå god på boendet. Varken övriga boende eller personal verkar ha tagit illa vid sig av det som hänt, säger Jonas Morian.

När polisen var på boendet anmäldes ytterligare ett brott. En 17-årig pojke är misstänkt för att ha slagit sönder ett fönster, en tv-apparat, och delar av taket i sitt rum. Enligt Johan Sundkvist på Trelleborgspolisen har skadegörelsen ingen anknytning till branden.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.