Annons

Anhörig anmäler missat benbrott

Vid en röntgenundersökning upptäcktes att kvinnan hade en fraktur på benet som var ett par veckor gammal. Äldreboendet Täppan anmäls nu till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, för att ha missat skadan.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Anne Malm har sin 85-åriga mamma på Täppan. För en vecka sedan fick hon ett telefonsamtal från boendet och fick då veta att mamman skulle köras till universitetssjukhuset MAS för att röntgas och undersökas. Mamman skulle enligt personal på Täppan ha trillat av sin säng under helgen men vid undersökningen på MAS hittade man en fraktur som var två veckor gammal.

- Det här är skandal. Jag har lagt min mors liv i deras händer, säger Anne Malm.

Annons

Mamman är enligt Anne Malm orolig och har tidigare trillat och skadat sig. Då kördes hon direkt till MAS där man konstaterade en fraktur. Men den här gången dröjde betydligt längre innan hon togs till sjukhus för undersökning. Och än så länge är det oklart både vad som hänt och när.

- De har ingen förklaring. De har inte fått grepp om vad som hänt, säger Anne Malm.

Hennes bror besökte mamman regelbundet perioden innan den gamla frakturen upptäcktes och då ska mamman upprepade gånger ha sagt att hon hade ont.

- Min bror har vid flera tillfällen sagt till men det ska personalen inte brytt sig om, säger Anne Malm. Kerstin Karlsson, enhetschef på Täppan, vill inte kommentera det enskilda fallet.

- Jag ska träffa de anhöriga på onsdag, säger hon till TA.

Enligt Lex Maria är alla vårdgivare och alla personal inom hälso- och sjukvård skyldiga att anmäla om en patient drabbats eller utsatts för risk att drabbas av skada eller sjukdom i samband med att de fått vård. På Täppan har man inte ännu fattat beslut om en Lex Maria-anmälan med anledning av händelsen.

- Jag vet inte det i dagsläget, säger Kerstin Karlsson.

Oavsett om man på Täppan gör en anmälan eller inte kommer Anne Malm själv att anmäla händelsen.

- Jag anmäler dem till HSAN för vanvård, säger Anne Malm.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons