Ängen gjordes vårfin

"Kom så ska ni få se på knippfryle som blommar så fint", Majwi Rosquist vill att vi ska titta på en av de allra första blommande vårväxterna på Modeshögsängen. Men när hon ska visa är den inte så lätt att hitta.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2008
Vårstädning. Per Nettelblad och Gert Rosquist drog upp rötter till videskott när Naturskyddsföreningen fagade Modeshögsängen. Bild: Claes Nyberg
Vårstädning. Per Nettelblad och Gert Rosquist drog upp rötter till videskott när Naturskyddsföreningen fagade Modeshögsängen. Bild: Claes NybergFoto: 

- Jo, där är den! Titta så fin den är, säger hon glatt.

När Naturskyddsföreningen städar, eller fagar som det egentligen heter, Modeshögsängen så vet man att våren är på väg. Varje år i april marscherar de ut på ängen, och beväpnade med räfsor och rullebörer gör de ängen vårfin. På söndagen bestod styrkan av ett tiotal personer och en golden retriever.

- Det har varit en fin äng en gång i tiden, men sedan växte den igen. Vi ville se vad för slags växter som kom fram ifall vi fagade ängen, säger Majwi Rosquist.

Sedan ängen började fagas för sju år sedan har den berikats med flera arter som inte fanns tidigare. Bland dessa märks darrgräs, brudbröd och ängsvädd.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.