Ängen gjordes redo för våren

Den lilla ängen bakom Modeshögskolan fick på söndagen sin årliga vårstädning. Åtta personer från Gislövs Villaägareförening och Naturskyddsföreningen slet hela förmiddagen för att rensa ängen.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2004
BILD: Claes Nyberg
BILD: Claes NybergFoto: 

BILD: Claes Nyberg Det handlade inte om att plocka skräp, även om det som fanns av plast och gamla burkar samlades ihop, utan att med hjälp av räfsor, sekatörer och grensaxar tukta växtligheten för att skapa en öppen och mager ängsmark. Dessutom drogs all salix och vide upp som annars snabbt tar över ängen. I fyra år har Gislövs Villaägareförening skött om den lite speciella ängen i samarbete med Naturskyddsföreningen. Innan arbetet med ängen började var den igenvuxen av små björkar och sly. Men efter idogt arbete så är den åter en öppen äng. Flera arter av både växter och fåglar har också hittat tillbaka. Några vindpinade hagtornsbuskar är det största som fått vara kvar. - När hagtornen blommar så är det så vackert, säger Bodil Lundkvist som bor precis intill ängen. För henne innebär den årliga fagningen stor skillnad. Det finns inte längre några björkar som skuggar tomten. - Vi har fått väldigt mycket ljusare hos oss, säger hon. Sigun Grönlund och Majvi Rosquist från Naturskyddsföreningen berättar att flera arter har kommit tillbaka till ängen. - Darrgräset är tillbaka och brudbrödet har vandrat uppåt igen, säger Majvi Rosquist som sett en stor förändring sedan den stora röjningen gjordes för ett par år sedan. - Det är mycket glesare och magrare nu. Mitt under gårdagens fagning gav sig de tre manliga deltagarna plötsligt i väg med Gert Rosquist i spetsen. - Han har en en liten sak i fickan som piper när det är någon ovanlig fågel som setts i närheten, förklarar Majvi Rosquist. Fågeln som hade skådats var en mindre gulbena vid Stavstensudde. Till hösten väntar arbetet med att slå gräset som då vuxit sig högt på ängen.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.