Annons

Ängeln som ska hylla 50-årigt hus

En två meter hög ängel i cortenstål. Det är resultatet av ett kreativt samarbete mellan kyrkoherde Gustaf Centervall, kyrkogårdschef Pål Reijer och kyrkogårdsnämndens ordförande Egil Ahl.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2011
Ängeln som designats av kyrkoherden, kyrkogårdschefen och kyrkogårdsnämndens ordförande.
Ängeln som designats av kyrkoherden, kyrkogårdschefen och kyrkogårdsnämndens ordförande.Foto: Oknd

Tanken är att ängeln ska smycka platsen väster om Trelleborgs församlingshem. Går allt enligt planerna ska ängeln stå klar till församlingshemmets 50-årsfirande i oktober.

– När vi byggde Nicolaisalen 2002 fanns det en damm här och då tänkte vi att vi kunde ha något annat på samma plats. Sedan har vi tittat på olika alternativ och vi fastnade för en ängel, förklarar Gustaf Centervall som tillsammans med Pål Reijer och Egil Ahl har gjort skisser och en modell av ängeln.

Annons

Den är tänkt att tillverkas av två rostiga skivor cortenstål. Ur dessa ska konturen av en ängel skäras och mellan dem ska en högglanspolerad plåt av rostfritt stål monteras. Små ledlampor i granitfoten ska belysa ängeln när det är mörkt ute.

– Änglatro är något som fortfarande finns bland befolkningen oavsett religiös tro. Därför tror jag att den här uppfyller ett behov, menar Gustaf Centervall.

Ängeln är tänkt att bekostas dels av Trelleborgs kommun och dels av Trelleborgs församling genom en donation ur en fond som upprättades av en tidigare kyrkoherde i församlingen, Peter Lundberg. Vart femte år sker utdelning ur fonden med en femtedel till församlingen och fyra femtedelar till Trelleborgs kommun. Pengarna ska användas till någon form av offentlig utsmyckning.

Ängeln beräknas kosta drygt 63 000 kronor och kommunstyrelsen har beslutat att betala 35 000 kronor med pengar från Lundbergs fond. Resten bekostas av församlingen och kyrkorådet ska fatta beslut innan ängeln kan bli verklighet.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons