Annons

Ängar där beckasiner trivs

På Dalköpinge ängar öster om Trelleborg kan man hitta beckasiner, både enkelbeckasin och dvärgbeckasin har setts där under senare år. Ängarna är också en av de platser där man kan hitta tidiga tofsvipor om våren.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2010
Tofsvipan kommer tidigt till Dalköpinge ängar.
Tofsvipan kommer tidigt till Dalköpinge ängar.Foto: 
Två tornfalkar leker med varandra i luften över Dalköpinge ängar.
Två tornfalkar leker med varandra i luften över Dalköpinge ängar.Foto: 
En sävsparv sjunger från ett vasstrå.
En sävsparv sjunger från ett vasstrå.Foto: 
I fuktstråken på ängarna kan man hitta beckasiner.
I fuktstråken på ängarna kan man hitta beckasiner.Foto: 

Det är inte bara själva ängarna som kan bjuda på fågeskådande strax öster om Trelleborgs stad. Även Dalabadets område och Gislövs läge i närheten kan ge trevliga fynd.

Dalköpinge ängar är kommunens äldsta naturreservat. Den första delen kom till 1975. Fuktstråket på ängarna bildas av Gislövsån forna fåra. Numera rinner ån i de östra delarna av reservatet där det också ligger rester av ett medeltida kapell.

Annons

Det är i fuktstråken i den östra hagen som man har störst chans att hitta beckasiner. Även vintertid kan det finnas både enkelbeckasin och dvärgbecksin kvar, så länge det inte frusit till. Vår och höst är annars bästa tiden att leta rastande beckasiner.

Ängarna är också bra lokaler för rovfåglar, som ofta kan ses jaga. Vid ett besök nu i juli lekte två tornfalkar med varandra i luften.

I Gislövs läge kan man titta efter änder och trutar kring hamnen vintertid. Man kan också hitta övervintrande sädesärla kring hamnen.

Dalabadet är bäst under hösten. I oktober och november kan man hitta rastande småfåglar. I fjor höst sågs både mindre och större korsnäbb samt bändelkorsnäbb vid Dalabadet.

Vägbeskrivning. Dalköpinge ängar kan nås både från Dalabadet och från Gislövs läge. Från väg 9 tar man nedåt mot Dalabadet och efter själva badplatsen finns en väg ned mot parkeringen. Vid Gislövs läge längre österut går det bra att parkera väster om hamnen och vandra in mot Trelleborg längs ängarna.

Fakta från Skånsk skådarguide.

INTERNAL INTERNAL
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons