Annons

Ånga ska ta död på bakterier

Het ånga och starka kemikalier. Badhuset tar till nya vapen i kampen mot bakterierna som härjar i varmvattenbassängen. Något som medför att flera aktiviteter måste ställas in.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Varmvattenbassängen i badhuset kommer att hållas stängd för sanering under en vecka. Syftet är att komma till rätta med de förhöjda bakteriehalterna. "Vi sanerar även alla badtillbehör", säger Anders Wiberg, tillförordnad badhuschef.
Varmvattenbassängen i badhuset kommer att hållas stängd för sanering under en vecka. Syftet är att komma till rätta med de förhöjda bakteriehalterna. "Vi sanerar även alla badtillbehör", säger Anders Wiberg, tillförordnad badhuschef.Foto: 
Saneringen kommer att kosta mellan 30 000 och 40 000 kronor enligt Anders Wiberg.
Saneringen kommer att kosta mellan 30 000 och 40 000 kronor enligt Anders Wiberg.Foto: 
Både ånga och kemikalier används för att ta död på bakterierna i varmvattenbassängen.
Både ånga och kemikalier används för att ta död på bakterierna i varmvattenbassängen.Foto: 

TRELLEBORG. På grund av saneringen kommer badhusets varmvattenbassäng att hållas stängd till slutet av nästa vecka. Det innebär att blandat annat baybysim och vattengympa för reumatiker ställs in.

– Vi kommer att få förlänga säsongen en bit in i juni för att kompensera uteblivna tillfällen, säger Anders Wiberg, tillförordnad badhuschef.

Annons

För att genomföra saneringen har bassängen tömts på vatten och bottnen har hissats upp. Ånga och kemikalier ska sprutas in för att ta död på de objudna bakteriegästerna. En åtgärd som kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor.

– Själva saneringen är inte så dyr. Det som kostar pengar är att göra om planeringen för personalen och lägga om scheman, säger Anders Wiberg.

När saneringen är klar ska prover från bassängvattnet skickas på analys och om vattnet får grönt ljus öppnar badhuset i slutet på påskveckan. Men för att lösa problemen på längre sikt måste reningen av bassängen förbättras.

– Vi vill köpa in ett system som renar vattnet med UV-ljus och det kostar cirka 100 000 kronor. Så till nästa år ska jag äska om pengar till ett sånt system, säger Anders Wiberg.

Badhuset hade i början av mars höjda halter av bakterien pseudinomas aeruginosa i varmvattenbassängen. Den här gången är det dock inte den bakterien som är boven i dramat. Istället är det generella bakterievärdet för högt.

– När provet tas gör man mätningar mot en viss bakterieflora och nu fick vi ett för högt generellt värde. För att besökarna ska kunna känna sig helt trygga med att vattnet är bra gör vi den här saneringen. Men vi vet än så länge inte vad problemen beror på, säger Anders Wiberg.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons