Annons

Andrum och livskvalitet i centrum

"Jag tycker det är en väldigt bra idé", säger Britten Jystrand, med knappt två månader kvar på sitt friår.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2005
För Britten Jystrand blev friåret ett välbehövligt tillfälle att stanna upp. Bild: Claes Nyberg
För Britten Jystrand blev friåret ett välbehövligt tillfälle att stanna upp. Bild: Claes NybergFoto: 

Elden sprakar i spisen och boxern Gustaf ligger lugnt och gnager på ett ben på vardagsrumsgolvet. Britten Jystrand verkar både glad och avslappnad när hon kryper upp i sin stora fåtölj.

I snart ett år har hon varit ledig från sitt jobb som kurator på Kompetenshörnan i Trelleborg. Lika länge har Diana Stanley haft hennes jobb.

Annons

" Jag har jobbat i många år, sedan 1968. Lyssnat mycket på människor med problem. För mig handlar det här året om att få lite andrum, lite livskvalitet. Det tycker jag verkligen att jag har fått. Sen är det fint att man faktiskt får göra precis vad man vill under sitt friår, säger Britten Jystrand. Själv har Britten startat eget och jobbat som massör. Hon masserar både privatpersoner och på företag.

Britten upptäckte friåret redan när det kallades Trelleborgsmodellen och bara provades just i Trelleborg. När det sen blev aktuellt igen var hon den förste att lämna in sin ansökan till arbetsförmedlingen. Hon tycker också att kontakterna med arbetsförmedlingen har fungerat bra.

" Jag hade ju ett färdigt förslag med Diana. Annars kan ju haken vara att arbetsgivaren måste säga ja till personen i fråga.

Hon tycker att friåret fått mycket oförtjänt negativ kritik.

" Jag lämnar min tjänst till någon annan. Det löser inte arbetslösheten, men det blir en möjlighet för någon annan att få en anställning.

Samtidigt är hon medveten om att det kanske inte är alla som har ekonomiska möjlighet att ta den lönesänkning som det innnebär.

" Det är ett val man gör.

Britten Jystrand har fått många positiva reaktioner på att hon vågade satsa på ett ledigt år.

" Men sen är det många som inte tror att de själv skulle våga satsa på något liknande. Kanske för att de inte vet vad de i såfall skulle göra.

Det visste inte Britten heller när hon skickade in sin ansökan.

Annons

" Jag gick in med inställningen att det ordnar sig. Jag ville bara få stanna upp ett tag.

Hon hade kunnat tänka sig att läsa historia också, eller kanske lite ryska. Sen kom hon på att hon kunde satsa på massagen, som hon haft som bisyssla tidigare.

Hon trivs och kommer absolut att fortsätta massera och kanske försöka vara kvar på ett av de företag som hon är på i dag.

Ser du fram emot att börja jobba igen?

" Tjaaaaa…jag har ju bestämt att jag ska göra det...men jag tar en dag i taget, säger hon med mycket tveksam röst.

" Jag håller det öppet, men visst, jag ska jobba lite till. Det är mycket roligt och positivt att arbeta med vuxenstuderande.

Annika Thunell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons