Annons

Ändringar kan vara på gång

Det är inte omöjligt att byborna på Söderslätt får sin vilja igenom – trots att vägnamnen redan har vunnit laga kraft. Det menar Anders Lusth, tillförordnad statsbyggnadschef.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2010

Hur bestämde ni vilka de nya namnen skulle bli?

– Vi har gjort en stor research och snappat upp namnförslag ute i byarna. Vi har gjort besök hos hembygdsföreningar och byalag. Besluten har sedan gått genom namnkommittén, byggnadsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Annons

Har ni kontaktat privatpersoner som berörs av ändringen?

– I första skedet har vi inte skickat ut brev till privatpersoner. Vi ska komma ihåg att cirka 85 procent av alla de 2000-3000 personer som fått ändrade vägnamn är jättenöjda. Sedan är det 10-15 procent som har andra synpunkter som vi nu ska bearbeta.

Vad kommer deras synpunkter att leda till?

– Vi kommer inte att kunna ta upp varje väg för sig, vi måste samla ihop de förslag på ändringar som finns och ta upp dem samtidigt i kommunfullmäktige. En del av namnen har redan vunnit laga kraft och då får de personer som bor där leva med de adresserna tills vidare. Vi har också fått in en handfull motiverade förslag som bara gäller små korrigeringar. De kan vi ändra utan att ta upp det i fullmäktige.

Hur blir det i Lilla Beddinge?

– I fallet med Lilla Beddinge stärker det de boendes åsikt att alla längs vägen tycker lika. Vi använde namnet på en gård men det visade sig att den låg på ett annat ställe. Den ändring de vill ha igenom är väl underbygd och i just det fallet kommer vi troligen att föreslå att namnet ändras till Lilla Beddinge byväg.

Bybor känner sig överkörda. Vad tror du det får för konsekvenser?

– Jag förstår inte riktigt vilka konsekvenser det skulle vara. Man kan ju förvänta sig att de som man i första hand inte når med information hör av sig när de tror att de inte kommer att bli hörda. Det har varit artiklar bland annat i TA och i kommunens egen tidning om det här. Byborna i Lilla Beddinge har ännu inte ha fått svar på sin skrivelse men vi ska försöka förklara processen för dem, att alla förslagen måste tas upp samtidigt.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons