Anderssons har mellanlandat

Efter 1,5 månad har vardagen börjat kännas normal för familjen som tvingades flytta efter branden i deras hus.
Trelleborg • Publicerad 13 mars 2007
Ödlan Savanna fick Hampus Andersson som tack för hans räddningsaktion. Under branden sprang han in i familjens hus och bar ut alla husdjur.
Ödlan Savanna fick Hampus Andersson som tack för hans räddningsaktion. Under branden sprang han in i familjens hus och bar ut alla husdjur.Foto: 

Gizmo rasslar i sitt terrarie. Han klättrar snabbt upp på den översta pinnen och blåser upp kinderna mot spegelbilden som bildas i glasrutan. På det sättet hoppas han skrämma bort sin fiende.

– Han är ju inte världens smartaste. Men han har verkligen förvandlats. Från att ha varit en seg ödla som bara suttit och surat i terrariet har han nu levt upp, berättar Jennie Andersson.

Anledningen till denna förvandling heter Savanna och är en ung skäggagam. Ödlorna är väldigt förälskade och snart blir det ödleungar.

Det har gått cirka sex veckor sedan familjen Anderssons tvingades lämna sitt hem i Alstad. I slutet av januari började huset där Alstad livs ligger att brinna. Hampus Andersson lyckades, tillsammans med sina kompisar, rädda alla nio husdjuren och dessutom sin skateboard medan hans mamma och bror befann sig i Malmö. På grund av den enorma vattenmängd, 700 kubikmeter vatten, måste hela lägenheten totalrenoveras.

– Det började lukta otroligt starkt. Som ruttna champinjoner! säger Jennie Andersson.

I nästan två veckor var de utan bostad och bodde hos vänner och morföräldrar. Men lyckan vände när en kompis fick nys om ett ledigt hus att hyra i Alstad, bara några hundra meter i från det förra hemmet. På det sättet har Hampus Andersson inga problem att ta sig till skolan.

– Men detta känns inte som hemma. Det är det gamla huset som är hemma, säger Jennie Andersson.

Till sommaren hoppas de kunna flytta tillbaka. Men än så länge har de det bra.

– Jag tänker inte så mycket på branden, säger Hampus Andersson.

– Mamma var lite orolig ett tag. Men nu tycker jag det är lugnt igen, säger hans bror Daniel Andersson.

– Det tycker jag också. Nu har det gått så lång tid och vi försöker att inte tänka så mycket på det som hände. Det är lätt att tankarna börjar snurra om allt som skulle kunna hänt. Det känns jobbigt att tänka på att Hampus sprang omkring på brandplatsen, säger Jennie Andersson.

Hon har blivit lite mer uppmärksam på brandrisker. Men samtidigt försöker hon att inte bli för fixerad.

– Jag tror det är viktigt att inte göra det onda till en rutin.

De fick köpa nya möbler och annat som blev vattenskadat. All kontakt med försäkringsbolaget har dock gått smidigt.

– Denna historia har lärt mig att det kan vara bra att se över sin hemförsäkring. Eftersom vi var nyinflyttade hade jag tecknat försäkringen ganska nyligen och visste vad den innebar, säger Jennie Andersson.

En annan rolig nyhet är att Hampus Anderssons hjältemod har spritt sig till Svenska djurskyddsföreningen. I april är han och hans vänner inbjudna till föreningens årsmöte.

– De har sagt att det blir flera överraskningar, säger han och ser nöjd ut.

Hans mamma kom också med en överraskning, nämligen ödlan Savanna som har fått Gizmo att kräla på rosa moln.

– Vi kommer behålla ungarna. Eller? säger Hampus Andersson.

– Det kan bli mellan 10 och 30 stycken. Jag tror nog att vi lämnar dem till djuraffären, svarar hans mamma.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.