Annons

Anderslövs folktandvård privatiseras

Om fyra månader blir Folktandvården i Anderslöv med all sannolikhet privat. På tisdag tar regionfullmäktige beslutet att överlåta Folktandvården till Praktikertjänst från och med 1 augusti.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Detta är gången som ett förslag att privatisera Folktandvården i Anderslöv kommit upp. Första gången föll det igenom. För elva månader sedan föreslog tandläkarna Inrid Frankman och Claes-Jöran Frankman att mottagningen skulle privatiseras. Förhandlingar har pågått hela hösten och har nu lett fram till ett förslag att Praktikertjänst ska ta över verksamheten. Ursprungligen var förslaget att de två tandläkarna skulle ta över för att sedan överlåta till Praktikertjänst. Men Region Skåne har förhandlat direkt med Praktikertjänst. Förslaget innebär att Praktikertjänst tar över personal, lokaler, patienter, inventarier och mottagningens upplupna skulder, bl a löner, semesterlöner mm. Den inte närmare specificerade köpesumman reduceras med löner, semesterlöner och sociala avgifter. Praktikertjänst tar över personalen med samma villkor som de är anställda på nu. Anderslövskliniken är en lönsam klinik, både år 2000 och 2001 blev överskottet i storleksordningen 200 000 kronor. När ärendet behandlades i Region Skånes Tandvårdsnämnd reserverade sig socialdemokraterna med motiveringen att privatiseringen sker på fel sätt, att den sker på personalens initiativ och att då lönsamma folktandvårdskliniker riskerar att försvinna ur Folktandvården. På kliniken finns omkring 1050 barn och 1300 vuxna listade som patienter. Två tandläkare, 0,65 tandhygienist och 2,49 tandsköterskor jobbar där.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons