Annons

Anderslövs brandmän cyklar för miljön

Anderslövs brandmän tar klimatfrågan på allvar. Nu har de beslutat att lämna bilen hemma för att cykla mer i jobbet.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2007
Staffan Winberg och Mats Holmqvist tänker inte ta bilen när de kontrollerar brandposterna. De tänker på miljön. Bild: Claes NybergFoto: 

Varje år genomför brandmännen i Anderslöv en kontroll av brandposterna i området. De ser efter så att vattnet verkligen rinner som det ska, att trycket är rätt och att det går lätt att koppla till brandslang.

Förr åkte brandmännen runt med bil.

Annons

Men från och med i år provar de att genomföra kontrollen med cykel. Och barnvagn!

– Kontrollerna brukar ta två eller tre dagar, och vi började tänka att det bara är krångligt att åka runt med bilen. Den stod i vägen, den lät mycket, och att cykla är ju mycket bättre för miljön, säger Mats Holmqvist, brandman och en av initiativtagarna till projektet.

Det började som lite löst snack bland kollegorna.

– Mats föreslog en dag att vi skulle gå istället för att åka bil, men sen kom jag på att det vore bättre att cykla, vi måste ju kunna vara tillbaka på stationen färdigklädda och redo inom högst fem minuter om larmet går, säger Staffan Winberg. Cyklande är en naturlig sak för Anderslövs brandmän. Under det kvartslånga samtalet med TA hinner två av Mats och Staffans kollegor cykla förbi. De hälsar, stannar till och börjar diskutera nästa cykelprojekt: den årliga cykelturen till Rügen, som går av stapeln om ett par veckor.

– Vi är ett gäng brandgubbar som varje år tar cykeln härifrån till Trelleborg, sen med färjan över till Sassnitz och cyklar ner till Binz och tillbaks. Det är bra för gemenskapen, säger Mats Holmqvist.

I bakgrunden hörs en motor starta. Det är Anderslövs brandkårschef Mats Petersson som åker iväg med den nya brandbilen till Trelleborg för att montera in en radiodel.

Får ni åka på utryckning med cykel om det kommer ett larm nu då eller?

– Det får vi verkligen inte hoppas, säger Staffan Winberg och Mats Holmqvist och skrattar.

Martin Albinsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons