Annons

Analoga tv-nätet släckt i Trelleborg

Tekniker kom från Gotland för att stänga ned de sista sändarna i Sydskåne. "Det var på Gotland det började för två år sedan, nu vill vi avsluta det också", säger Lars Alvinge.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2007
Strax efter elva släckte Lars Alvinge analog tv för gott. Teracom Bild:Tomas Nyberg
Strax efter elva släckte Lars Alvinge analog tv för gott. Teracom Bild:Tomas NybergFoto: 

I dag klockan 9.45 stängdes de sista analoga tv-sändarna i Sverige av. I Trelleborg sitter sändaren i ett rum fem meter upp vattentornet på Stortorget. Den stängdes av strax efter klockan 11.

Teracom:s utsände avstängare Lars Alvinge blir förvånad när han kommer in rummet med sändaren.

Annons

– Detta är lite mysko. Det här är riktigt gamla grejor, jag har faktiskt aldrig sett en sådan här gammal sändare innan, säger han till TA.

Aningen förbryllad ringer han sin kollega för att kolla om allt står rätt till.

– Är det bara en sändare? Jag trodde tvåan skulle vara med också? Jaså? Ok. Ja, men då stängder vi av då, säger han och stoppar ned mobilen igen.

Det visar sig att sändaren i vattentornet bara sänder SVT1. Den är en så kallad slavsändare, ett komplement till den stora sändaren i Malmö. Vanligast är annars att sändarna har båda SVT-kanalerna och TV4. Sen går det fort. En silverknapp slås av. Det analoga nätet är nedsläckt.

– Jag kan väl dra ur den här också, säger han och drar ur en sladd. Förmodligen för att det gör sig bra på bild.

Lars Alvinge har kommit från Gotland för att vara med att slutföra nedsläckningen av det analoga tv-nätet. Eftersom det var gotlänningarna som började släcka ned för två år sedan så vill de också vara med och avsluta. Tidigare under dagen har han varit och stängt ned SVT1 och 2-sändarna i Ljunghusen.

Hur känns det att säga adjö till de här gamla sändarna?

– Det är skönt. Den gamla utrustningen är inte så driftsäker längre, många maskiner måste repareras kontinuerligt. Hemma i Visby var det så. Å andra sidan så står väl en del och tuffar och går utan problem, säger Lars Alvinge och berättar att de nya sändarna är energisnåla och har plats för fler kanaler.

När sändaren i vattentornet var avstängd fortsatte Lars Alvinge ut till den nya sänderstationen vid Gylle. Arbetet med att koppla om och få igång digital-tv-sändningarna pågår under eftermiddagen och tv-tittare rekommenderas att vänta tills klockan 18 innan de börjar att ställa in kanalerna. Att slavsändaren stängs ned i Trelleborg innebär att de som inte kan få in Malmösändaren kommer att bli utan den textinformation som sänds via SVT1 i ytterligare två veckor.

Johan Nordström

Annons

0410-54541

johan.nordstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons