Annons

Analoga larm kan snart vara utbytta

Snart ska alla trygghetslarm i kommunen vara digitala. En upphandling har nyligen avslutats och tillförordnade socialchefen Sara Åhlander hoppas att arbetet med att byta ut knappt 1 100 analoga larm kan börja i maj.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2014

Efter att Uppdrag gransknings program om trygghetslarm sändes på SVT i mitten av februari har många trelleborgare hört av sig med frågor, både till kommunen och till Trelleborgs Allehanda.

– Både användare av larmen och deras anhöriga har ringt och varit oroliga för om de kan lita på sina larm, säger Sara Åhlander.

Annons

Trots att merparten av användarna i Trelleborgs kommun, cirka 90 procent, har analoga larm menar Sara Åhlander att de kan vara trygga med att larmen fungerar som de ska.

– Totalt har vi cirka 1 200 larm. På fyra år har vi haft två incidenter som lett till lex Sarah-utredningar.

Rutinerna säger att företaget som levererar tjänsten ska kontakta kommunen med ett fax så fort det blir avbrott i kommunikationen med larmet. Personal på socialförvaltningen tar då kontakt med användaren, först via telefon och sedan, om de inte får svar, med ett besök.

– Det är oftast snabbt åtgärdat. Det vanligaste är att det beror på strömavbrott eller handhavandefel. Ibland har användaren missat påminnelsen om att byta batteri, ibland är det en anhörig som dragit ut sladden för att dammsuga, säger Sara Åhlander.

De två lex Sarah-anmälningarna gäller avbrott som inte kommit till kommunens kännedom.

– Ena gången blev det inga skador alls för användaren och i det andra fallet ramlade personen omkull. Men det ledde inte till några bestående skador, berättar Sara Åhlander.

Eftersom digitala larm anses säkrare än analoga hade Trelleborgs kommun redan innan Uppdrag gransknings program inlett en upphandling med syftet att byta ut alla analoga larm till digitala. Sista dagen att lämna in anbud var den 5 mars. Förutsatt att beslutet inte överklagas räknar Sara Åhlander med att arbetet med att byta ut larmen kan börja den 1 maj.

Sara Åhlanders åsikt om inslaget i Uppdrag granskning är tudelad. Hon upplever att många, som inte har anledning att vara oroliga, har blivit uppskrämda i onödan.

– Samtidigt är det bra, eftersom det ger kommuner som inte kommit lika långt som vi anledning att se över sina trygghetslarm, säger hon.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons