Annons

Amerikansk poet gästar Ebbehallen

"Hej, det här är direktsändning". Så heter den bok skriven av Kathleen Joyce Prestwidge, bosatt i New York som översatts av Bertil Falk. Tolkningarna har han gjort hemma i sitt hus i Västra Alstad. Långt från larmet och bruset i den amerikanska metropolen.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2004
Bertil Falk är färdig med sin tolkning av K J Prestwidges dikter.BILD: Tomas Nyberg
Bertil Falk är färdig med sin tolkning av K J Prestwidges dikter.BILD: Tomas NybergFoto: 

Snart kommer författarinnan på ett Sverigebesök. Torsdag den 7 oktober läser hon egna alster på Axel Ebbes konsthall klockan 19.

Bertil Falk är ständigt pigg på nya projekt.

Annons

Hans senaste är att locka kompisen, författaren, tv-programledaren och numera pensionerade biologiprofessorn K J Prestwidge över Atlanten.

Hon kommer direkt till Skåne från USA.

– Jag har ordnat ett program. Besök blir det på Rotaryklubbar, såväl i Malmö som Trelleborg, berättar Bertil Falk, tidigare nyhetsjournalist på bland annat Kvällsposten och TV 3.

Tio år har han vistats utomlands, bland annat i Indien, USA och slutligen England. I Västra Alstad har han levt sedan mitten av 1970-talet. Arbetet med att översätta några av hennes dikter resulterade i ganska nyligen utgivna volymen "Hej, det här är direktsändning". Samlingen rymmer även några tankekorn. "Förvandla hinder till bergsbestigning/i stället för stenar i väggar" , lyder en av sentenserna i boken.

Upplagan är drygt 750 exemplar. Hittills har cirka 150 stycken sålts.

– Jag har känt Kathleen sedan 1970, alltså ända sedan jag kom till New York för första gången, bland annat tack vare min gode vän Hans-Stefan Santesson, säger han.

Boken som Bertil Falk har översatt vill han inte beskriva närmare. I stället uppmanar han att läsarna själva ta ställning till innehållet.

– Andra får bedöma texterna. Det är texter som handlar om erfarenheter, tankar och känslor, som hon skaffat sig under hela sitt liv, säger han. Varför anknyter KJ Prestwidges boktitel till direktsändning?

Jo, sedan några år tillbaka är hon engagerad som programledare i när-tv i området där hon bor, i Queens i New York.

– Till hennes program är det många som ringer, för att diskutera om allt mellan himmel och jord. Bland annat intervjuar hon olika forskare och kulturpersonligheter Om hur man går till väga när man startar när-tv ska hon bland annat berätta när hon kommer till Sverige, berättar Bertil Falk.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

VÄSTRA ALSTAD
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons