Trelleborg

Amerikansk koncern köper Safeaero

Trelleborg Artikeln publicerades
Lars-Gunnar Nilsson och Curt Herrström vid den förres tillträde som ny vd för Safeaero 2013.
Foto:Claes Nyberg
Lars-Gunnar Nilsson och Curt Herrström vid den förres tillträde som ny vd för Safeaero 2013.

Trelleborgsföretaget Safeaero säljs till amerikanska Textron-koncernen, men stannar kvar i Trelleborg.

Safeaero som tillverkar avisningsfordon och flygplanstvättmaskiner för flygplatser grundades 1994. Sedan 2009 har bolagets fabrik med 25 anställda legat på Dalaslingan 5 i östra Trelleborg.

Textron Aviation äger bland annat de populära flygplansmärkena Cessna och Hawker, och tillverkar även flygplatsutrustning av olika slag. I fjor omsatte Textronkoncernen omkring 13 miljarder dollar. Det är inom koncernens sektion ”specialized vehicles”, specialiserade fordon, som man känner att det lilla bolaget från Trelleborg skulle passa väl in.

Safeaero har de senaste åren ägts av två trelleborgare: Curt Herrström och Carsten Verntoft.

– De har tagit bolaget till den nivå och storlek vi är i dag. När de nu känner att de inte kan ta verksamheten längre, behöver vi komma in i en ny kontext för att fortsätta växa, kommenterar Lars-Gunnar Nilsson, vd på Safeaero.

Köpesumman avslöjas inte. Men enligt vd:n innebär försäljningen ingen förändring av verksamheten i Trelleborg, vare sig för de anställda eller bolagets underleverantörer.

– Det är ”business as usual”, säger Lars-Gunnar Nilsson. Men vi ser det här som en fantastisk möjlighet att få tillgång till en ännu större marknad och att kunna växa ytterligare.

– Vi har fantastisk personal med hög kompetens. Min personliga målsättning är att vi i och med detta ska kunna expandera på sikt.

Safeaero har 95 procent av sina kunder på flygplatser runt om i Europa, men har på sistone vänt sina blickar allt mer mot Kina och Nordamerika.

Den närmaste uppgiften för Safeaero och Textron blir nu att hitta synergier för inköp och försäljning på framför allt den amerikanska marknaden.