Annons

Ambulansverksamheten anmäld

En kvinna har anmält ambulansverksamheten i Trelleborg till Socialstyrelsen. Hennes svårt cancersjuke man hämtades av ambulanspersonal, som bar honom under armarna och i benen. Detta ska ha orsakat stort obehag.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2002

- Trots att min man var medvetslös så stönade han av smärta, skriver kvinnan. Mannen hade sedan ett par veckor tillbaka haft så ont att kvinnan inte ens kunde vidröra honom. Han hade cancer i hela kroppen och fem timmar efter ankomsten till lasarettet avled mannen. Att cancerpatienter kan få enorm smärta i samband med beröring är, enligt uppgift från Cancerfonden, inget ovanligt. Anledningen till att ambulanssjukvårdarna i det här fallet inte använde båren, var att det i trapphuset fanns en järnstolpe som man inte kunde passera med båren. Istället valde man att bära mannen två trappor ner. Ambulanser är utrustade med olika typer av bårar. Den båren som användes i det aktuella fallet är av större modell. Det finns en variant, där patienten kan sitta, som tar mindre plats och som eventuellt hade varit ett bättre alternativ. - Den typen är vanligare i Malmö där det finns betydligt mer flerfamiljshus med trånga trappor, säger Christer Dahlsjö, räddningschef för Trelleborgs räddningstjänst som driver ambulanssjukvården i Trelleborg. Samtidigt har Trelleborgs räddningstjänst beställt nya ambulanser, som ska levereras inom kort. Dessa är utrustade med den mindre typen av bårar. Ambulanserna är som regel även utrustade med en vakuummadrass. Men enligt Dahlsjö är dessa avsedda för att fixera personer med allvarliga ryggskador och skulle inte varit lämplig att använda. Det pågår för närvarande ett omfattande arbete med att höja kompetensen inom ambulanssjukvården. Socialstyrelsens mål är att det den 1 oktober 2005 ska finnas minst en sjuksköterska i varje ambulans. Bland annat innebär målet att endast legitimerad vårdpersonal ska få hantera läkemedel i ambulanssjukvården. Trelleborg ligger redan långt framme i denna satsning. - Vi har i dagsläget omkring 60 procent som är legitimerade sjuksköterskor i våra ambulanser, säger Christer Dahlsjö. Enligt Dahlsjö var ambulanssjukvårdarna på plats bägge legitimerade sjuksköterskor. Man gjorde en medicinsk bedömning att det inte var lämpligt att ge den medvetslöse mannen smärtstillande i samband med transporten.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons