Annons

Ambulanssjukvård kan vara olaglig

Begår Malmö och Trelleborg lagbrott med ambulanssjukvården? Anbudet som Malmö lade med Trelleborg som underentrepenör är omstritt, förkastat av både länsrätt och kammarrätt.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

De anser att Malmö överskridit sina befogenheter. Malmö har entrepenaden på ambulanssjukvården i sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt med Trelleborgs räddningstjänst som underentrepenör för Trelleborg och Vellinge kommuner. Avtalet skrevs förra året och gäller till och med 2004. Bakgrunden är att Region Skåne för sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikts räkning begärde in anbud på ambulanssjukvården i Malmö, Svedala, Trelleborg och Vellinge kommuner. I konkurrens med ett par privata entrepenörer fick Malmö uppdraget. Malmö räddningskår sköter ambulanssjukvården i Svedala kommun och Trelleborgs i Vellinge. För Trelleborgs räddningskår är avtalet värt cirka 10,5 miljoner kronor årligen. Stellan Lindsjö är ställföreträdande räddningschef i Trelleborg. Totalt är det omkring 25 personer som arbetar med ambulanssjukvården. - Mister vi den här verksamheten kan vi bli tvungna att säga upp personal, säger han. Kommunallagen säger att en kommun bara får bedriva verksamhet inom det egna geografiska området. En person överklagade upphandlingen. Först länsrätten och sedan kammarrätten har gett den personen rätt och har upphävt kommunens beslut att lämna in ett anbud. Malmö kommunstyrelse har nu begärt prövningstillstånd hos regeringsrätten. - Jag förutsätter att det ska finnas utrymme för en klok samverkan mellan kommuner, säger Christian Silfverberg som är upphandlingschef på MA Skåne som sköter regionens upphandlingar. Om domslutet vinner laga kraft kommer det att innebära att i stort sett bara privata entrepenörer kan komma ifråga. - Om vi inte får prövningstillstånd innebär det att kommuner inte kan samarbeta, säger Lars Berg. Totalt sysselsätter ambulanssjukvården i de två kommunerna ett hundratal personer. Lars Berg anser också att räddningstjänstlagen strider mot kommunallagen, den första förespråkar samverkan mellan kommuner, den andra förbjuder samma sak. Det är inte bara i sydvästra Skåne som kommunerna samarbetar om ambulanssjukvården. I nordvästra distriktet sköter Helsingborgs räddningstjänst ambulanssjukvården.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons