Annons

Ambulansen dröjde 40 minuter

Monica Fridlunds mamma fick plötslig andnöd. Ambulansen kom i sista sekund – efter 40 minuters väntan.
Trelleborg • Publicerad 8 december 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Monica Fridlund skulle precis säga hej då till sin 91-åriga mamma Gun Carlsson som låg och vilade. Då hörde Monica ett konstigt rosslande.

– Det lät som hon höll på att drunkna.

Annons

Gun hade fått plötslig andnöd. Monica ringde 112 direkt och fick veta att en ambulans skulle komma från Höllviken. Tiden gick men ingen ambulans kom. Hon ringde igen och fick svaret att ambulansen blivit omdirigerad. SOS Alarm hade skickat ut en ny bil – från Malmö. Paniken växte hos Monica. Hennes mamma kämpade och till slut kunde hon inte prata.

– Jag kände ingen puls. Jag ringde och skrek rakt ut: varför kommer de inte?

Efter 40 minuters väntan anlände ambulansen. Gun Carlsson hade fått en hjärtinfarkt och lungorna hade fyllts med vätska.

– Det var verkligen i sista sekunden, berättar Monica.

Gun bor nu på ett korttidsboende och mår fortfarande inte bra. Monica blev upprörd när hon läste Ulf Bingsgårds, (M), kommunalråd i Trelleborg, och Carl Johan Sonessons (M), regionråd, debattinlägg i TA i tisdags. De hävdar att Trelleborg behåller sin position som en av toppkommunerna i Skåne efter att en av ambulanserna flyttats från Trelleborg till Skurup.

– Kan man kalla det här för en toppkommun? Man ska inte behöva vänta 40 minuter.

Monica Fridlund tycker att hennes mamma har rätt att få en snabb hjälpinsats. Det är många tankar som har dykt upp efter händelsen.

– Jag tänker på min son, måtte han inte bli sjuk.

Louise Löfgren
Johanna Lundsgård
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons