Annons

Ambitiös idé föll på målsnöret

Sedan 1980 har det funnits planer på ett badhus i Anderslöv. För några år sedan såg drömmen ut att bli verklighet. I dag ser det mycket mörkare ut.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2007
Badhuset som arkitekterna skissade fram skulle ha glasväggar runt om och på det sättet släppa in mycket ljus. På det sättet skulle badgästerna få en fin utsikt på dagen och huset skulle lysa upp åkern på kvällen. Bild: WSP Arkitekter
Badhuset som arkitekterna skissade fram skulle ha glasväggar runt om och på det sättet släppa in mycket ljus. På det sättet skulle badgästerna få en fin utsikt på dagen och huset skulle lysa upp åkern på kvällen. Bild: WSP ArkitekterFoto: 
1980 finns registrerat att gåvan från Grönby-Anderslöv barnkoloniförening är mottagen. Men endast för att användas till ett utomhusbad i Anderslöv.
1980 finns registrerat att gåvan från Grönby-Anderslöv barnkoloniförening är mottagen. Men endast för att användas till ett utomhusbad i Anderslöv.Foto: 

I början av 2000-talet startade Anderslövsgruppen, där bland annat Roland Thysell, vd på Thysells i Anderslöv, Rickard Thörn-Linde, från Ruukki, och Jonny Sjöstedt, kanslichef på kommunen, ingick.

– Vår uppgift var att utveckla Anderslöv som bostadsort. Vi tittade på olika möjligheter, berättar Jonny Sjöstedt.

Annons

En av idéerna som kom fram var att göra något av den gamla gåvan från Grönby-Anderslöv barnkoloniförening. 1980 mottog Trelleborgs kommun en tomt i Beddinge och en bankbok med dryga 98 000 kronor. I och med gåvan förband sig kommunen att använda den för ett uppförande av en utomhusbadanläggning i Anderslöv.

Under tiden som Anderslövsgruppen arbetade med idén växte ambitionerna. Varför inte bygga ett badhus?

Platsen var given, den stora åkern bakom skolan, bredvid fotbollsplanerna i östra Anderslöv.

– Finska arkitekter anlitades som tog fram en riktig pärla, berättar Roland Thysell.

Skissen föreställde ett badhus med glasväggar och med omklädningsrum under jord. I samband med badhuset skulle också ett nytt klubbhus och ett tiotal småhus byggas på samma område.

Skisserna ställdes ut på biblioteket under 2002 för att samla åsikter. Många Anderslövsbor var förtjusta över planerna, det visade bland annat en stor omröstning som gjordes under året. Men de boende omkring platsen tyckte inte om idén med småhus som skulle skymma deras utsikt. Egil Ahl drog så småningom tillbaka planerna på småhus.

För att komma vidare med projektet sålde kommunen tomten i Beddingestrand under 2005 och fick 6,3 miljoner kronor för den. Dessa pengar ligger nu placerade i en fond. Hur mycket pengar som saknades för att bygga blev aldrig inte klart. Någon budget hann aldrig utarbetas innan allt lades i malpåse.

– Något formellt beslut angående badhuset har aldrig tagits. Det gick aldrig så långt och kommunstyrelsen tog aldrig ställning till beslutet, säger Jonny Sjöstedt.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons