Annons

Amaranth tar över i kolonin

Den som inte försöker får aldrig veta vad han eller hon kan odla i sin trädgård. Ungefär så lyder kolonisten Bo Perssons filosofi. För honom är det självklart att försöka odla allt som man är sugen på och i hans koloni frodas den ena exotiska växten efter den andra.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2008
I mitten av april sådde Bo Persson Giant Amaranth på sin kolonilott. En del har redan blivit närmare tre meter höga. Bild: Tomas Nyberg
I mitten av april sådde Bo Persson Giant Amaranth på sin kolonilott. En del har redan blivit närmare tre meter höga. Bild: Tomas NybergFoto: 

Här växer kalebass, svanhalspumpa, kiwano, djungelgurka och kinesisk sockerrot sida vid sida med 36 olika sorters tomater, vindruvor och sparris.

Bland årets nyheter i Bo Perssons egen botaniska trädgård finns arten Giant Amaranth.

Annons

- Det finns nog bara en annan i Sverige som odlar den här och det är Börje Gustavsson i Skurup. Han gav mig några frön som han tagit med sig hem från Amerika, berättar Bo Persson.

Än så länge vet han inte så mycket om det nya tillskottet. Förutom att arten bokstavligen växer så att det knakar.

- Jag sådde fröna den 23 april och redan nu är det så här högt, säger Bo Persson och kliver rakt in i den lilla dungen av Giant Amaranth.

Den högsta av hans nya växter är redan 2,8 meter. Imponerande kan tyckas men samtidigt ligger de långt från världsrekordet på 8,1 meter, påpekar Bo Persson.

- Och man kan drömma om att ens komma i närheten av det, säger han men tillägger:

- Jag skulle bli överlycklig om den blev lika hög som flaggstången på 6,5 meter. Giant Amaranth har ett flertal växtsläktingar i Bo Perssons, och många andras, trädgårdar.

- Rävarumpor kallas de av de flesta.

Vad Giant Amaranth används till, mer än som utsmyckning, vet Bo Persson inte.

- Det ska gå att äta bladen, men jag har inte försökt med det än. Dessutom ska man kunna göra hälsofrämjande gröt av fröna. Det får vi se i höst när de växt fram.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons