Annons

Amanda Ooms blev årets lykttändare

Gamla torg är packat med förväntansfulla trelleborgare och när avslöjandet äntligen kom fick årets lykttändare, Amanda Ooms, varma, dova applåder.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2005
Årets lykttändare blev hemvändande Amanda Ooms. Bild: Claes Nyberg
Årets lykttändare blev hemvändande Amanda Ooms. Bild: Claes NybergFoto: 

Trelleborgs musikkår inledde på torget och årets luciakandidater, än så länge är alla tärnor, fick presentera sig för de samlade trelleborgarna. Vacker sång hann de också bjuda på.

Sedan tog Nils-Gunnar Snygg plats på lastbilssläpet, som för dagen fick agera scen, för att presentera lykttändaren som i år alltså blev hemvändande skådespelaren, författaren och konstnären Amanda Ooms.

Annons

"Genom rollprestationer med exceptionell lyskraft riktar årets lykttändare uppmärksamheten mot Trelleborg och sätter därmed vår stad på kartan" löd motiveringen. Med stor dramatik och inlevelse lyfte hon ljuslyktan mot träden på torget för att få de hundratals lamporna att tändas.

– Titta, det fungerade, utbrast lykttändaren glatt.

När lamporna var tända läste hon en dikt, skriven av henne själv för detta tillfället.

"Så låt värmen, styrkan och glädjen lysa, var snäll mot dig själv, du få lov att mysa. Jag önskar nu oss alla en riktigt god advent. Jag önskar nu oss alla detta ljus som jag så ärofyllt tänt"

Hon är vacker i den traditionsenliga svarta slängkappan och höga hatten. Blekt sminkad och med knallande röda läppar.

– Jag känner mig som Liza Minnelli, sade Amanda Ooms, och sneglade upp på den höga svarta hatten hon bar. – Det här känns härligt. Jag kände att jag ville säga nåt speciellt vid det här tillfället. Jag skrev dikten i går framför brasan.

Amanda Ooms har efter många år utomlands återvänt till Södra Åby där hon vuxit upp med sin pappa.

Med musikkåren i täten tågade sedan lykttändare, tärnor och trelleborgare längs Algatan för att så småningom få se ljusen tändas även på Olof Palmes plats. Därefter väntade höga höjder för Amanda Ooms när hon med hjälp av en lyftkran begav sig mot toppen av julgranen på Stortorget. I en för årets nyskapad tradion skulle höjden på årets julgran mätas under högtidliga former.

Annika Thunell

0410-545 63

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons