Annons

Alva Nilsson, 99 - en krutgumma

När Alva Nilsson var liten tös fanns det två banker och lika många speceributiker i Södra Åby. "En tågbiljett till Trelleborg kostade 45 öre", minns Alva som fyller 99 år på fredagen.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2009
Södra Åby-tösen Alva Hon växte upp i Södra Åby på 1910-talet och minns det som i går. Alva Nilsson upplevde byn som stor, med banker, järnväg, flera butiker och telefonstation. BILD: TOMAS NYBERG
Södra Åby-tösen Alva Hon växte upp i Södra Åby på 1910-talet och minns det som i går. Alva Nilsson upplevde byn som stor, med banker, järnväg, flera butiker och telefonstation. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

En hög ålder till trots. Alva Nilsson ser kärnfrisk ut där hon sitter i sin fåtölj i det lilla rummet på Månstorpshemmet. Lite värk har hon i ryggen och svårt att se, men annars hänger hon med.

Födelsedagen firas med kaffe och bakverk.

Annons

Dottern Aino Bengtsson, pensionerad kantor, som ibland kommer och spelar piano för de boende på hemmet, organiserar kalaset.

Fest med familjen, barn, barnbarn och barnbarnsbarn blir det först på lördag.

- Jag tycker mycket om tårta. Gärna hembakad, säger Alva

När TA:s fotograf ska ta en bild av henne får han följande kommentar:

- Jag fastnar ändå inte på kortet, skämtar hon. Alva Nilsson blickar tillbaka på ett långt och innehållsrikt liv. Uppvuxen är hon i Södra Åby men flyttade därifrån när hon träffade sin blivande man, Bror Sigvard Nilsson.

Alva var förtjust i att räkna och föra kassabok. Det hjälpte hon framför allt sin man med. Bror Sigvard Nilsson var Månstorps förste och siste kommunkamrer. Han avled 1979.

- Mitt första jobb var i en speceriaffär i Haglösa. Sedan har jag varit "himmavid"och hjälpt min man. Att räkna tyckte jag om. Laga mat fick man ju göra, även om det inte var det roligast. Gröt på mornarna, middag vid 12 och sedan kaffe. Allt skulle stå framme vid särskilda klockslag, berättar Alva.

Särskilt minns hon hur tveksam bankpersonalen blev när hon och maken, som då var i 20-årsåldern skulle ta ett lån till sitt första hus, gården Ängsåkra mellan Vellinge och Jordholmen. Lånet togs i början av 1930-talet.

- Kamrern tittade på oss och sade: "Glyttar. Ni är ju inte vuxna ännu". Lånet fick vi ta till slut!

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons