Annons

Alternativ gymnasieutbildning sparas bort

Till årsskiftet läggs projektet Hästen ner. Fem elever som för tillfället går den alternativa gymnasieutbildningen får inom kort söka sig någon annanstans.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2003

- Det stämmer att vi i dag har tagit ett första steg mot att avveckla verksamheten, säger rektor Lars-Åke Ståhl som tillsammans med kollegor diskuterat med den som driver projektet om hur nedläggningen ska gå till. Sedan hösten 2002 har kommunen köpt in tjänster av en gård i Hemmesdynge för att elever på individuella programmet på gymnasiet ska kunna kombinera deltidsstudier med praktik i form av hästskötsel. Tanken var att ge skoltrötta elever med betyg som inte gav behörighet till vanliga gymnasieskolan en chans att i sin egen takt både studera och ägna sig åt praktiskt arbete med djur. Men efter jul är det slut. - När vi startade projektet hoppades vi på runt tjugo elever. Så stort har intresset inte varit, säger Lars-Åke Ståhl. När gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden på senaste nämndsmötet fattade beslut om sparbeting på sammanlagt 6 miljoner kronor var projekt Hästen en av de verksamheter som sparades bort. Nämnden hade kontrakt till 2005 och hade budgeterat 790 000 kronor för år 2004. Hur stor besparingen verkligen blir vet man dock inte ännu, eftersom det inte är klart vad som händer om kontraktet bryts. - Vår kommunjurist har nu fått i uppdrag att titta på avtalet och se över hur det är skrivet, säger Lars-Åke Ståhl. Därefter får vi se hur vi ska gå tillväga. Var eleverna nu ska ta vägen vet han inte, men betonar att gymnasiet kommer att erbjuda dem annat. - Nu ska studievägledarna prata med dem. Vi kommer att hitta något annat inom ramen för programmet, det är vi skyldiga att erbjuda dem.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons