Alstad nytt område för bostäder

I Alstad, söder om skolan, finns ett område som kommunen kan tänka sig att exploatera för bostäder framöver. Och i Skegrie kan det bli en ekoby.
Trelleborg • Publicerad 26 april 2011

Patrik Holmberg (C) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg. Tillsammans med andra ledande kommunpolitiker diskuterar han framtida utbyggnader i kommunen i en exploateringsgrupp.

– Nu senast har vi börjat titta på Alstad. Det finns ett område söder om Alstads skola som man skulle kunna bygga ut för bostäder, säger han.

Patrik Holmberg tror att området skulle bli mycket attraktivt.

– Man har betydligt närmare till Lund än i centrala Trelleborg, det är bra väg in till Malmö, men framför allt kan man cykla till den planerade nya pågatågsstationen i Östra Grevie på en kvart, tjugo minuter, säger han.

I Skegrie finns två områden med i huvudsak kommunal mark som kan bli aktuella för utbyggnad. Det ena ligger mellaan Skegrie och Snarringe och skulle binda samman de båda orterna.

– Det andra området ligger söder om Skegrie byaväg, ut mot Albäcksån, säger Patrik Holmberg. Där skulle man kunna tänka sig någon form av ekoby.

Patrik Holmberg menar att det kan bli aktuellt med lite mindre hus på ganska små tomter i området.

– Men så kunde man ha odlingslotter som anläggs på den mark närmats ån där man inte får bygga på grund av strandskyddet istället.

Maglarps strand är ett av de större problemen för kommunens exploateringsplaner. Det handlar om skyttecentrumet och om utbyggnaden som inte går ihop. Patrik Holmberg menar dock att det kan gå att lösa frågan så att samexistens är möjlig.

– Vi i Centern vill ha kvar skyttecentrumet, säger Patrik Holmberg. Men det är inte samma sak som att det ska vara kvar som det är idag.

Patrik Holmberg anser att det finns aspekter som gör att skjutbanorna behövs, förutom den rena fritidsverksamheten.

– Vi behöver duktiga skyttar som kan jaga och se till att vi inte får fler rådjursolyckor i trafiken.

Han hävdar också att man sannolikt måste rätta byggandet efter skyttecentrumet i viss mån, men att skyttecentrumet även måste anpassas rejält om det ska gå att bygga i närheten.

– Det kan handla om att ta bort vissa skjutbanor, att höja vallar och begränsa tiden för skjutandet, säger han.

Patrik Holmberg tror att kollisionen mellan skyttet och boendet på Maglarps strand blir en svår nöt att knäcka.

– Men vi måste lösa det på ett eller annat sätt.

Planer för utbyggnad med bostäder finns även i Mellanköpinge och vid den nya fotbollsarenan som TFF planerar, norr om Trelleborg, vid väg 108. I Beddingestrand planeras också för ett par nya mindre bostadsområden.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.