Alstad förskola vill bygga om

Färre dörrar, större ytor och möjlighet att låta barnen sova utomhus. Det står på önskelistan för Åsa Pålsson, rektor på Alstad förskola. Ett beslut om ombyggnad väntas innan året är slut.
– Vi har fullt hus här så det finns verkligen anledning att satsa på oss, säger Åsa Pålsson.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2011
Foto: Claes Nyberg

Lokalerna är inte byggda för att hysa en förskola från början. Det märks, enligt rektorn. Istället för större, överblickbara ytor består Alstad förskola av många små rum. Framför allt är det avdelningarna Smultron och Björnbär som kommer att påverkas.

– Dörrar är också bra, men nu hoppas vi på att detta blir av. Eftersom barn gillar små rum är tanken att vi med hjälp av hyllor på hjul ska kunna skapa rum i rummen. Vi vuxna ser över hyllorna, men det gör inte barnen, säger Åsa Pålsson.

I planerna på ombyggnad ingår också ett nytt kök. Idag finns två mottagningskök, som båda måste renoveras för att nå upp till Livsmedelsverkets krav. Enligt förslaget ska barnens målarverkstad göras om till ett gemensamt kök, medan de gamla köken tas bort och skapar plats för en ny målarverkstad.

Man planerar även att anpassa toaletterna så att det, för barnens räkning, ska finnas handfat och toastolar i mindre storlek.

Vidare hoppas personalen på nya inslag i utemiljön. Så kallade uterum, med regn- och vindskydd, där barnen får möjlighet att sova i sin vagn planeras. När man bygger en ny förskola finns detta alltid med redan från början, men i äldre lokaler är det inte alltid så.

– Allt detta skulle höja kvalitén på verksamheten. Personalen klarar det bra som det ser ut nu också, men en ombyggnad behövs.

Åsa Pålsson har idag två-tre lediga platser på förskolan, men till våren räknar hon med att alla 60 platser kommer att vara upptagna. Om byn i framtiden byggs ut med fler bostäder, i riktlinje med kommunens översiktsplan, tror rektorn att förskolans roll blir ännu större.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.