Annons

Älskad årsbok kom ut för 54:e gången

4 200 böcker packades omsorgsfullt ned av Gamla Trelleborgs medlemmar för att köras ut till andra medlemmar under måndagen.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2010
Foto: 
Foto: 
I går packades 4 200 exemplar av den nya årsboken till Gamla Trelleborgs medlemmar. Sven Nilsson tog sig även lite tid att själv spana in den nytryckta boken.
I går packades 4 200 exemplar av den nya årsboken till Gamla Trelleborgs medlemmar. Sven Nilsson tog sig även lite tid att själv spana in den nytryckta boken.Foto: 
Boken i fokus.
Boken i fokus.Foto: 

TRELLEBORG. Att monotont arbete kan vara roligt visade den grupp Gamla Trelleborg-medlemmar när de samlades i Café Vattentornet för att packa den färska årsboken. Som ett vårtecken lyste de ljusgröna böckerna i den soliga lokalen innan de stoppades ner i vita kuvert.

– Vi har rutin på detta. Man kan känna sig lite ovan när man kommer hit. Men man kommer snabbt in i det, sa Birgitta Andersson som stoppade ner bok, inbetalningskort för årsavgiften och en inbjudan till årsmötet, i kuvertet.

Annons

Hon satt bredvid sin man som jobbade lika hårt. Bakom dem låg flera kartonger med kuvert. Dessa ska paret köra ut med till andra medlemmar.

– Det är väl 200 stycken ungefär. Det kommer att ta lite tid att lämna. Men det är roligt, sa Bengt Andersson.

Årets bok är 16 sidor tjockare än vanligt. Temat är historier som är tagna utanför centralorten. Till exempel skriver Göran Nilsson om det gamla skrädderiet i Klagstorp som på sin glanstid hade 13 anställda. Det startades 1923 av Emil E Nilsson.

I ett kapitel om Trelleborgs Hantverksförening skriver Pelle Jaensson om när föreningen bekostade en kanon. Det var på slutet av 1930-talet då oron spred sig i världen. Trelleborgs borgmästare samlade flera organisationer för att diskutera vad man kunde göra för att skydda staden mot angrepp. Hantverksföreningen, som hade gott om pengar, bidrog med 10 000 kronor för att köpa in en luftvärnskanon. Helge Olsson skriver om kända personer som har koppling till Anderslöv. Till exempel ägde skådespelaren Edvard Persson under 1940-talet en fastighet strax utanför byn.

Hans Janstad skriver om när Skårekusten fick en ö. Lantbrukare samlade alla stenar de kunde hitta på åkrarna och slängde i vattnet.

Men de mest lästa sidorna brukar ändå vara de sista i boken.

– Medlemsregistret vet vi att läsarna bläddrar fram till först av allt. Man vill veta vilka som är med. Vilka som gått med senaste året och så vidare, säger Jan Mårtensson, föreningens ordförande.

Johan Silfversten Bergman
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons