Annons

Allvarliga rötskador på borgen

Trelleborgen är i stort behov av renovering. En översyn visar att merparten av borgens palissadstockar är angripna av röta och skadedjur, och kommer att behöva bytas ut om inte besökare ska riskera att skada sig.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2012
Foto: 
Många av palissadstolparna har börjat skeva i toppen, och öppnat luckor som kan vara farliga för besökare.
Många av palissadstolparna har börjat skeva i toppen, och öppnat luckor som kan vara farliga för besökare.Foto: Claes Nyberg

Trelleborgen byggdes 1995, exakt där arkeologerna hittat lämningar efter en vikingatida borg. Stolphål i marken avslöjade en palissad av raka, höga stockar, stöttad av en yttre rad med snedställda stockar - så kallade "trellor". Därav alltså namnet Trelleborgen, och kanske också ursprunget till stadens namn.

2006 gjordes ett större renoveringsarbete, då man fick byta många trellor.

Annons

Nu är det de inre stockarna som är skadade, av röta och skadedjur. Enligt en konsultrapport skulle merparten av stockarna i den över 100 meter långa palissaden behöva bytas. Flera av dem har skruvat sig i toppen, så att hål öppnat sig där besökare skulle kunna ramla igenom eller fastna.

Rämnar gör dock borgen inte. För det borgar en stomme av betong, dold bakom palissaden.

Rapporten är beställd av Serviceförvaltningen, med ansvar för kommunens fastigheter.

– Vi har fått göra tillfälliga lösningar för att minska risken för olyckor. Nu ville vi ta ett lite större grepp och kontrollera det totala skicket, för att se vilka åtgärder som behövs, säger förvaltningschef Krister Clerselius.

Man hoppas slippa ett kostsamt byte av många stolpar. Istället föreslår konsulten ett åtgärdspaket där all bark rensas av, träet behandlas med tjära och isoleras från betongen med fuktskyddande syllpapp. Ett underlag av grus ska dränera marken och förhindra nya rötangrepp.

Metoden ska testas på ett tiotal meter palissad, söder om vakthuset, redan nu i januari. För det får Serviceförvaltningen ta 300 000 kronor ur sin budget. Men renoveringen kommer att kosta mycket mer.

– Det blir säkert mycket diskussioner, och olika pengabehov ställs emot varann. Det är en fråga om prioriteringar. Men det här behovet finns ju nu. Vi måste säkerställa hur Trelleborgen ska se ut i framtiden, säger Krister Clerselius.

Servicenämndens ordförande Gunnar Grafström (M) håller med om att det finns värden att säkerställa:

– Trelleborgen är jätteviktig för Trelleborg, och personligen tycker jag den är jättefin. Det är klart att vi inte ska låta den förfalla.

En som dagligen ser behovet av renovering är borgfrun, Ylva-Kristina Ekelund:

– Borgen är inte säker som den är nu, säger hon. Träkonstruktionen är gammal och bitvis rutten, och det är också gjort en säkerhetsgenomgång där man kom fram till att det finns risker. Här är många barn som åker pulka just nu, och barn leker ju på borgen året om.

Maria Sällberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons