Annons

Allvarlig kritik för slarv med fakturor

Trelleborgs kommun får kritik för slarv med attesteringen av fakturor.Det handlar om att det saknas attester på leverantörsfakturor.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2003

Kommunens revisorer ser allvarligt på kritiken och tänker framöver noga följa nämndernas hantering av fakturor. Enligt rapporten från Öhrlings Pricewaterhouse Coopers har ofullkomligheter upptäckts i hanteringen av fakturor i flera nämnder. Det finns en hel del brister och granskningen visar att det ofta saknas mottagnings- och/eller granskningsattest på fakturorna. I flera fall finns det ingen förteckning med namnteckningsprov där man kan se att den som skriver på har rätt att göra det. Ändringar på verifikationer har ibland gjorts med tippex, så att det inte går att se vad som ändrats. Den granskning som nu gjorts är en uppföljning av en liknande rapport från hösten 2002. Trots att bristerna redan då noterades har det inte skett någon större förbättring. Granskningen har också omfattat att verifikationerna skildrar vad som hänt på ett korrekt sätt, att alla nödvändiga handlingar finns med och att momsen hanteras på ett korrekt sätt. På de punkterna finns inga större anmärkningar, utom i några enstaka fall där originalfakturan inte finns med, där kvitton saknas eller där besked om F-skattsedel saknas. Den allvarliga kritiken riktas emellertid mot attesteringen av fakturor. Granskningsrapporten skickas nu vidare till samtliga nämnder. Det betonas att kommunens reglemente ska följas och att revisorerna tänker se till att det görs på alla håll i kommunen framöver.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons